Hoe werkt een platenwarmtewisselaar?
Een platenwarmtewisselaar bestaat uit een aantal dunne, geribbelde platen. Deze platen worden tegen elkaar aangedrukt in een frame, waarbij de randen van de platen zijn voorzien van een pakking of waarbij de platen aan de randen aan elkaar worden gelast. Op deze manier ontstaan parallelle kanalen tussen de platen.
Wat is een plaatwarmtewisselaar?
Met een platenwarmtewisselaar recupereert u warmte uit een medium (bv. water), door die ervan te scheiden en naar een ander medium (bv. gas) over te brengen. De warmtewisselaar bestaat uit tegen elkaar gedrukte, gegolfde platen in een frame.
Waar is een warmtewisselaar voor?
Een warmtewisselaar kan worden gezien als het hart van de CV-ketel. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte die de verbranding van gas afgeeft zo rendabel mogelijk wordt gebruikt voor de verwarming van water, zonder dat deze rechtstreeks contact met elkaar hebben.
Wat is een tegenstroom warmtewisselaar?
Met tegenstroomwarmtewisseling kan de warme afvoerlucht de koude verse lucht voorverwarmen. De platenwisselaar is een veel gebruikte toepassing. Deze is te herkennen aan twee dikkere platen waar tussen kleine platen van roestvrijstaal zijn opgesloten.
Hoe werkt een warmtewisselaar zwembad?
Een warmtewisselaar brengt warmte over van een externe warmtebron zoals een cv-ketel, zonneboiler of warmtepomp naar het zwembadwater. In de warmtewisselaar stromen het warme en het koude water in tegengestelde richting langs een spiraal of ander element, en vindt er een warmte-uitwisseling plaats.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervoor gebruikt hij stroom, maar veel minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp. Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. In plaats van dat hij warmte afvoert, haalt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen.
Waar zit de warmtewisselaar CV?
Een Cv-ketel is ook een soort warmtewisselaar. Een Cv-ketel brengt namelijk de warmte van het verbrandingsgas over op het water dat door de leidingen van een Cv-installatie heen stroomt. In een combiketel zit ook een warmtewisselaar. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt om heet Cv-water in warm tapwater om te zetten.
Wat betekent Tegenstroomprincipe?
Het tegenstroomprincipe is een methode van overdracht of uitwisseling waarbij twee stromende substanties (lucht, water, andere gassen of vloeistoffen) elkaar in gescheiden kanalen in tegengestelde richting passeren.
Waarom moet het leidingwater in tegenstroom door de Liebigkoeler stromen?
Reacties. Door ket koude koelwater aan de onderkant toe te laten en de warme damp aan de bovenkant werkt de koeler in tegenstroom. Beide mediums hebben een tegengestelde stroming door de warmtewisselaar waardoor het temperatuurverschil tussen de damp en het koelwater op elk punt zo groot mogelijk is.