Inhoudsopgave
Hoe werkt een seismogram?
Bij een beving registreert de meter de beweging van de bodem. De beweging wordt omgezet in een elektrisch stroompje. Het stroompje kan een pen aansturen of een foto afdruk maken of een digitale registratie met een computer maken.
Hoe kan een aardbeving ontstaan?
Meestal ontstaat een aardbeving onder de grond. Deze plek heet het hypocentrum. De plek aan de oppervlakte van de aarde boven het hypocentrum heet het epicentrum. Boven de 7 is er een zware aardbeving met veel schade.
Welke twee zaken uit het seismogram heb je nodig om de schaal van Richter te bepalen?
Het cijfer op de schaal van Richter wordt bepaald door op een seismograaf de maximale uitslag af te lezen en die om te rekenen naar het cijfer dat een tweede seismograaf op 100 kilometer afstand van het epicentrum van de aardbeving zou aangeven.
Hoe kan je een aardbeving voorspellen?
Wetenschappers hebben uitgezocht waar de kans op aardbevingen het grootst is. Maar een aardbeving komt vaak onverwacht, ondanks het feit dat wetenschappers al heel veel over aardbevingen weten, kunnen ze nog niet voorspellen wanneer een aardbeving precies plaats vindt.
Kun je met een seismogram een aardbeving voorspellen?
Seismisch onderzoek De trillingen worden weerkaatst tegen de verschillende aardlagen. Elk scheidingsvlak tussen twee steenlagen veroorzaakt een echo. De teruggekaatste trillingen worden geregistreerd op een seismogram, waarmee een geoloog kan voorspellen welke lagen geschikt zijn om olie of gas te bevatten.
Hoe komt een tsunami tot stand?
Een tsunami is een vloedgolf veroorzaakt door een krachtige aardbeving onder zee. Het woord tsunami komt uit het Japans en is een samenvoeging van tsu (haven) en nami (hoge golf).
Waar komen vulkanen en aardbevingen voor?
De meeste aardbevingen komen voor rond de grote oceaan, waar landen als Japan, Australië en China aan grenzen. Ook landen rondom de middellandse zee worden regelmatig getroffen. Veel aardbevingen vinden plaats in de oceanen.
Wie zijn de 2 oprichters van de schaal van Richter?
Dit getal wordt de magnitude genoemd. De schaal is in 1935 opgesteld door de Amerikaanse seismoloog Charles Francis Richter en zijn Duits-Amerikaanse collega Beno Gutenberg. Het is een logaritmische schaal. Hij wordt afgeleid van de sterkte van de trillingen, zoals die gemeten worden op het seismogram.
Welke Plaatbewegingen zorgen voor zware aardbevingen?
Platen bewegen niet soepel langs elkaar, maar met schokken. Deze schokken kunnen uiteindelijk een aardbeving veroorzaken. Bij een convergente plaatbeweging bewegen de platen naar elkaar toe. Dit kan tot gevolg hebben dat platen tegen elkaar opbotsen waarbij de zwaarste plaat onder de lichtste plaat kan duiken.
Kun je een aardbeving van te voren zien aankomen?
‘Aardbevingen voorspellen blijft een heilige graal in de seismologie’, zegt geoloog Manuel Sintubin (KU Leuven). ‘Maar de voorspellingen komen doorgaans pas achteraf. ‘ De meeste geologen gaan ervan uit dat het voorspellen van aardbevingen onmogelijk is.