Inhoudsopgave
Hoe werkt genetische screening?
Bij genetische screening wordt via een eenvoudige bloedproef de erfelijke constitutie van individuen in kaart gebracht, ook wel de genenkaart genoemd, waarop niet alleen de erfelijke afwijkingen geregistreerd staan die al tot ontwikkeling zijn gekomen, maar ook de erfelijke afwijkingen die iemand op korte of langere …
Waarom is genetica belangrijk?
De combinatie van de genen van beide ouders geven soms een ander resultaat. Zo kunnen ouders met bruine ogen toch een kind krijgen met blauwe. Bij het kopiëren van de genen kan er ook iets ‘fout’ gaan waardoor er een andere uitkomst is. Naast genen spelen ook opvoeding en de omgeving waarin een kind opgroeit een rol.
Waarom DNA-onderzoek belangrijk is?
Bij bepaalde ziekten of aandoeningen kan DNA-onderzoek helpen om de oorzaak te vinden. Uit DNA-onderzoek kan blijken dat er bij u en/of in uw familie, een erfelijke aanleg voor een bepaalde aandoening voorkomt. Voor DNA-onderzoek is meestal een bloedafname nodig.
Waarom hebben we DNA nodig?
DNA is een verzamelpakket en de belangrijkste drager van ons erfelijk materiaal. Al onze celkernen bestaan uit 46 chromosomen, 23 van je moeder en 23 van je vader. Een DNA-onderzoek maakt het mogelijk je etnische achtergrond te ontdekken, een moord op te lossen, ziektes te bestrijden en genen te repareren.
Wat zijn de kosten van een genetisch onderzoek?
De kosten voor een enkelvoudig consult zijn 519,24 euro. Een enkelvoudig consult bestaat meestal uit 1 gesprek, waarna geen vervolgonderzoek hoeft plaats te vinden. Ook is het niet nodig om (veel) informatie op te vragen of literatuuronderzoek te doen. Na een enkelvoudig consult krijgt de patiënt wel altijd een brief.
Wat is diagnostisch DNA-onderzoek?
Dan wordt soms diagnostisch DNA-onderzoek gedaan. Er zit een erfelijke ziekte in jouw familie, en je wilt weten of je de aanleg voor (de autosomaal-dominante) ziekte ook kunt krijgen of doorgeven. Dit noemen we voorspellend DNA-onderzoek.