Inhoudsopgave
Hoe werkt mond op mondbeademing?
Mond-op-mondbeademing is een vorm van kunstmatige ademhaling, die als eerste hulp kan worden toegepast bij iemand die zelf niet meer in staat is te ademen. Na het openen van de luchtweg door middel van de kinlift blaast men het slachtoffer lucht in de longen, zodat diens bloed toch van zuurstof wordt voorzien.
Waarom pas je bij een bewusteloos slachtoffer de kinlift toe?
De kinlift is een EHBO-techniek die gebruikt wordt om de luchtweg van een bewusteloze open te houden. Door het toepassen van de kinlift is een zelfstandige ademhaling door de bewusteloze mogelijk. Daarnaast wordt deze techniek gebruikt om een niet-ademend slachtoffer te beademen gedurende een reanimatie.
Hoe controleer je bij een bewusteloze persoon de ademhaling?
Controle bij een bewusteloos slachtoffer
- Kijk of er regelmatige bewegingen zijn van de borstkas en bovenbuik die kunnen passen bij ademhaling.
- Voel of er een luchtstroom is bij de mond en neus van het slachtoffer.
- Luister of er geluiden zijn die passen bij een normale ademhaling.
Hoelang moet je reanimeren?
De eerste 6 minuten zijn cruciaal. De overlevingskans bij een circulatiestilstand is het grootst wanneer iemand binnen 6 minuten ter plaatse is, start met reanimeren en eventueel een AED aansluit.
Waar let je op bij het beademen?
Mond-op-mond beademing Adem normaal in en sluit je mond goed om de mond van het slachtoffer. Denk aan het happen in een appel maar dan zonder tanden te gebruiken. Blaas gedurende 1 seconde gelijkmatig lucht in de longen van het slachtoffer. Kijk tijdens het inblazen of de borstkas iets omhoog komt.
Waar let je op bij beademen?
Als iemand verdrinkt of op een andere manier bewusteloos raakt, moet je iemand beademen. Dat kan zijn of haar leven redden. Belangrijk is dat het hoofd van het slachtoffer goed achterover ligt, zodat de ademweg vrij is. Let op, oefen NOOIT op iemand die nog gewoon zelf kan ademen.
Wat is de polsslag van een volwassene?
De polsslag van een gemiddelde volwassene is ongeveer 72 slagen per minuut. Het “gezonde” bereik van een volwassene in rustende toestand ligt tussen de 50 en 100 slagen per minuut. De polsslag is sneller bij kinderen en wordt naarmate men ouder wordt langzamer. De polsslag wordt gereguleerd door het autonome zenuwstelsel.
Wat is de frequentie van de polsslag?
Frequentie van de polsslag. De frequentie van de pols is de snelheid waarmee het hart klopt. Bij een volwassene betreft het 70 tot 80 slagen per minuut, bij bejaarden is de pols iets lager en bij kinderen wat hoger. Deze waarden kunnen individueel zeer verschillend zijn. Een sporter zal bijvoorbeeld een relatief lage pols hebben.
Hoe lang is de normale polsslag?
Een normale pols heeft evenveel tijd tussen slagen. Het volume van de polsslag wordt vastgesteld door de druk van de bloedstroom door de slagader. Een normale polsslag kan met matige druk worden gevoeld. De druk moet voor iedere slag gelijk zijn.