Hoe wil de politie jeugdcriminaliteit tegengaan?

Hoe wil de politie jeugdcriminaliteit tegengaan?

De politie wil crimineel gedrag van jongeren terugdringen. Daarvoor werkt zij samen met gemeenten, het Openbaar Ministerie, Halt, Jeugdbescherming, het onderwijs en de Raad voor de Kinderbescherming. Zo kunnen criminele jongeren gezinsbegeleiding krijgen of hulp van school.

Wat is jeugdcriminaliteit?

Jeugdcriminaliteit is in wezen strafbaar gedrag van jongeren tot en met 24 jaar. Voorbeelden van dergelijk strafbaar gedrag zijn: geweld plegen, stelen, overvallen en bedreigen. Het jeugdstrafrecht richt zich op jongeren van 12 tot 18 jaar.

Hoe komt jeugdcriminaliteit?

Ten derde is de fysieke omgeving van invloed; jongeren die bijvoorbeeld opgroeien in een verloederde wijk met weinig sociale cohesie, een hoge werkloosheid en krappe behuizing hebben een grotere kans in de criminaliteit te belanden.

Wat is het probleem van jeugdcriminaliteit?

Jeugdcriminaliteit houdt in dat er schade en/of overlast is ten gevolge van jongeren tussen de 12 en 24 jaar die zich niet verantwoord gedragen. Daarom is dit ook een maatschappelijk probleem. Iedereen kan last krijgen van jongeren die zich niet aan de normen en waarden en de wetgeving houden.

Hoe los je criminaliteit op?

Criminaliteit staat ook niet los van de openbare orde. Politie, Openbaar Ministerie en Bestuur moeten daarom samenwerken om veiligheidsproblemen aan te pakken. Veiligheidswinst kan worden vergroot als politie, Openbaar Ministerie en gemeenten hun activiteiten beter op elkaar afstemmen en waar nodig integraal optreden.

Wat doet de overheid aan jeugdcriminaliteit?

Jongeren tussen 12 tot 18 jaar die een strafbaar feit hebben gepleegd, kunnen in aanmerking komen voor een verwijzing naar Halt. Dit heet een Halt-straf of Halt-afdoening. De Halt-straf geeft jongere de kans hun fout recht te zetten.

Waar komt de meeste jeugdcriminaliteit voor?

Het aandeel verdachten onder jongeren verschilt per gemeente. Dit was het hoogst in de gemeenten Vlissingen, Terneuzen en Zandvoort (3,1 procent) en het laagst in de gemeenten Dinkelland en Mill en Sint Hubert (0,5 procent).

Waar komt jeugdcriminaliteit vaak voor?

Onder de grootste groepen jongeren met een migratieachtergrond in Nederland is in 2020 het aantal verdachten het hoogst onder jongeren met een Antilliaanse of Arubaanse migratieachtergrond (41,4 per 1.000 jongeren) en het laagst onder jongeren met een Turkse migratieachtergrond (17,7 per 1.000 jongeren).

Wat valt onder crimineel gedrag?

Maar jongeren die zich crimineel gedragen, overtreden de wet. Ze krijgen daardoor grote problemen en komen in contact met de politie en vaak ook met justitie. Door dat criminele gedrag kun je vastlopen op school, krijg je conflicten thuis of raak je je bijbaan misschien kwijt.

Hoe ondermijning aanpakken?

Breng het criminele proces in kaart De barrièremodellen van het CCV zijn een manier om te bepalen welke barrières jij en je ketenpartners kunnen opwerpen tegen criminele activiteiten. Met het model breng je het criminele proces in kaart en kijk je per onderdeel wie kan ingrijpen.

Wat doet de overheid aan veiligheid?

De Rijksoverheid werkt aan de veiligheid en gezondheid van iedereen in Nederland. Dat doet de Rijksoverheid samen met bedrijven en burgers. Ook op het gebied van de leefomgeving. Denk dan aan waterveiligheid, verkeersveiligheid of het voorkomen van milieuschade.

Wat doet de jeugdreclassering?

Jeugdreclassering is een vorm van jeugdzorg waarbij de jongere wordt geholpen, begeleid en gecontroleerd. Het doel van jeugdreclassering is om in samenwerking met ouder(s) of netwerk, het gedrag van de jongere te veranderen en recidive te voorkomen.

Is crimineel gedrag aangeboren?

Sommige wetenschappers denken dat crimineel gedrag iets is wat aangeboren is. Zij geloven dat sommige mensen een grotere kans hebben op het plegen van delicten omdat zij daarvoor bepaalde genetische kenmerken met zich meedragen. Andere wetenschappers stellen dat crimineel gedrag aangeleerd is.

Wat kun je doen tegen jeugdcriminaliteit?

School kan ook een oplossing bieden voor jeugdcriminaliteit. Als je naar school gaat en je beter gestimuleerd wordt, heb je een goeie basis voor de toekomst. Je kan beginnen aan een leuke baan en bent vaak niet werkloos. Soms kan het gebeuren dat je je huis uitgegooid bent om wat voor reden dan ook.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven