Hoe wilde de VS de verspreiding van het communisme tegenhouden indammen?
Amerika vreesde dat ook andere landen in Azië voor het communisme zouden vallen. Deze angst werd door Eisenhower geformuleerd in de dominotheorie: wanneer één land in Zuidoost-Azië zou communistisch zou worden, zouden andere landen in de regio snel volgen.
Waardoor wantrouwden de SU en de VS elkaar?
Tijdens de Koude Oorlog stonden de Sovjet-Unie (SU) en de Verenigde Staten (VS) met hun bondgenoten tegenover elkaar. In Rusland hadden de communisten de macht sinds 1917, na de Oktoberrevolutie, vanaf toen tot de Tweede Wereldoorlog wantrouwden de twee blokken elkaar. De communisten wonnen in 1922 deze oorlog.
Wat is er na de Koude Oorlog gebeurd met West en Oost Duitsland?
De Geallieerden (overwinnaars) besloten dat Duitsland in 4 bezettingszones zou worden verdeeld. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk bezetten het Westelijk deel en de Sovjet Unie het Oostelijk deel. De Duitse hoofdstad Berlijn lag middenin de Sovjet zone.
Wat zijn marxistische varianten van het communisme?
De marxistische varianten van het communisme zijn de bekendste. Deze ideologie streeft naar een land zonder regering, een “staatloze” en “klasseloze” maatschappij, waarin geen politieke en economische verschillen, zoals inkomensverschillen bestaan. Ook bestaan er geen landen meer.
Wat is communisme in de geschiedenis?
Het alledaagse communisme zoals we dat uit de geschiedenis kennen, komt of kwam voor in staten met een éénpartijenstelsel, zoals de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie noemde zichzelf socialistisch. Socialisme is bedoeld als een tussenfase tussen kapitalisme en communisme. De levensbeschouwing van de communisten is atheïsme.
Wanneer kreeg het communisme steun in Nederland?
Het communisme kreeg in Nederland al vroeg steun, in 1918 werd de Communistische Partij Holland (CPH), de voorganger van de Communistische Partij van Nederland (CPN), opgericht. Waar eerst de Nederlandse invloed in het buitenland aanzienlijk was, kwam de partij steeds meer onder invloed van Moskou. Dat leidde tot conflicten en royementen.