Inhoudsopgave
Hoe woorden verminderen?
Door minder op de details in te gaan kun je vaak het aantal woorden van je scriptie verlagen. Een andere manier om het aantal woorden terug te brengen is door te kijken naar de wijze waarop je zinnen en teksten construeert. Gebruik je misschien te lange zinnen, met veel tangconstructies, of ben je te lang van stof?
Is namelijk spreektaal?
Namelijk wordt vaak gebruikt om iets nog eens extra te benadrukken. Dat komt belerend en wijsneuzerig over. Dit woord is net als ‘heel’ en ‘dus’ altijd overbodig. Je geeft er een tegenstelling mee aan en trekt daardoor de aandacht van de lezer.
Welke woorden weglaten?
Deze woorden kun je altijd schrappen
- Signaalwoorden: dus, kortom, terwijl, uiteindelijk.
- Heel.
- Tot slot, uiteindelijk, tot besluit.
- Hulpwerkwoorden: kunnen, zijn, worden, zullen, moeten.
- Er.
- Eigenlijk/gewoon.
- Namelijk.
- Lijdende vorm.
Hoe minder ik gebruiken?
Mijn tips om minder plastic te gebruiken:
- Neem een eigen boodschappentas mee.
- Neem je eigen netjes / zakjes mee voor groenten en fruit.
- Neem je eigen fles mee en vul deze met water.
- Gebruik geen wegwerpbekers voor koffie.
- Gebruik geen rietjes.
- Gebruik geen plastic bestek.
- Stop met het gebruik van plastic wattenstaafjes.
Hoe van spreektaal naar schrijftaal?
schrijftaal: Omdat het regende, zijn we gisteren niet gaan wandelen. spreektaal: We zijn gisteren niet gaan wandelen want het regende. spreektaal: Het regende gisteren en daarom zijn we niet gaan wandelen.
Hoe Passieven vermijden?
Als je een passieve zin wilt ombuigen in een actieve constructie, helpt vaak om de vraag ‘door wie’ te stellen. Zo vind je het onderwerp dat je kunt gebruiken voor een actieve directe zin.
Hoe vermijd je passieve zinnen?
In een actieve zin is de persoon of zaak die de handeling uitvoert, het onderwerp van de zin. Bijvoorbeeld: De hulpkok bakt de roomsoezen. In een passieve zin wordt de handelende persoon of zaak weergegeven in een door-bepaling, die meestal kan worden weggelaten.