Inhoudsopgave
Hoe worden virussen ingedeeld?
DNA en RNA virussen Virussen kunnen op basis van hun erfelijk materiaal worden ingedeeld. Is het RNA of DNA, is het enkelstrengs of dubbelstrengs. Deze kenmerken bepalen ook hoe het virus zich vermeerdert in de gastheercel en of er aangrijpingspunten zijn voor (de ontwikkeling van) medicijnen.
Welke retrovirussen zijn er?
Indeling van de familie Retroviridae volgens de International Committee on Taxonomy of Viruses:
- Subfamilie: Orthoretrovirinae. Geslacht: Alpharetrovirus. Geslacht: Betaretrovirus. Geslacht: Deltaretrovirus. Geslacht: Epsilonretrovirus. Geslacht: Gammaretrovirus.
- Subfamilie: Spumaretrovirinae. Geslacht: Spumavirus.
Hebben virussen RNA?
RNA-virussen. Bij zo’n tachtig procent van alle tot nu toe bekende virussen bestaat het genoom uit RNA, de RNA-virussen. Het zijn de enige organismen die hun genetische materiaal hebben opgeslagen in RNA in plaats van DNA.
Hebben virussen DNA?
Een virus is geen dier of plant. Volgens de meeste definities is een virus niet een organisme, iets dat echt leeft. Een virus bestaat eigenlijk alleen uit nucleïnezuur (DNA of RNA) dat genetische informatie bevat, omhuld door een mantel van eiwit. Virussen bestaan dus niet uit een cel, zoals een bacterie.
Hoe klein is een virus?
Over virussen Virussen zijn kleine organismen. Zo klein, dat je ze met een gewone microscoop niet kunt zien. Op zichzelf kan een virus niets. Eigenlijk is een virusdeeltje niet meer dan een stukje genetisch materiaal ( DNA of RNA ) dat is ingepakt in een laagje eiwitten.
Wat betekent retrovirus?
Type van virus met RNA als genetisch materiaal dat het enzym genaamd reverse-transcriptase kan gebruiken om DNA te produceren. Dit nieuwe DNA wordt vervolgens geïntegreerd met het DNA van de besmette cel, zodat het virus zich kan vermenigvuldigen telkens wanneer de besmette cel zich voortplant.
Wat is RNA kindertaal?
RNA is een afkorting welke staat voor ‘ribonucleic acid’. In het Nederlands is dit ‘ribonucleinezuur’. Het lijkt erg op DNA, maar er zijn wel verschillen. Ten eerste bevatten de nucleotiden in RNA een ribose-suikergroep, in tegenstelling tot de deoxyribose-suikergroep in DNA.
Wat is DNA en RNA?
RNA, oftewel ribonucleïnezuur, is een natuurlijk molecuul dat in alle levende wezens voorkomt, ook in het menselijk lichaam. Ons erfelijk materiaal dat we doorgeven van ouder op kind, het DNA, codeert voor de bouwstenen van ons lichaam, de eiwitten.
Hoe muteren Virussen?
Hiervoor is het belangrijk dat een virus zich snel vermenigvuldigt in het menselijk lichaam en zoveel mogelijk mensen infecteert. Iedere keer als het virus vermenigvuldigt kan er een verandering, een mutatie, optreden in de genetische code. Een virus muteert dus altijd.”
Hoe is een virus opgebouwd?
Een virus is een eiwitmantel met daarin wat genetisch materiaal. Soms zit er om dit eiwitomhulsel nog een membraan (de zogenaamde envelop). Verder heeft een virus geen organellen en dus ook geen eigen metabolisme (stofwisseling).
Hoe noem je het onschadelijk maken van ziekteverwekkers?
De afweer bij de mens (immuniteit) tegenover ziekteverwekkers (pathogenen) kan kunstmatig ingedeeld worden in aangeboren (“innate”) immuniteit en verworven (“adaptieve”) immuniteit. Het is de taak van het immuunsysteem om ziekteverwekkers op te sporen en vervolgens te elimineren.