Inhoudsopgave
Hoe wordt de sterkte van een aardbeving weergegeven?
De schaal van Richter is een meetschaal waarop de energie die vrijkomt bij een aardbeving (of een zeebeving) in een getal wordt uitgedrukt. Dit getal wordt de magnitude genoemd. Het is een logaritmische schaal. Hij wordt afgeleid van de sterkte van de trillingen, zoals die gemeten worden op het seismogram.
Kan er in Nederland een aardbeving komen?
In Nederland komen er twee verschillende soorten aardbevingen voor. In het zuiden van Nederland zijn dit natuurlijke bevingen en in het noorden van Nederland komen er aardbevingen voor als gevolg van gaswinning. Dit noemen ze ook wel geïnduceerde aardbevingen.
Wat gebeurd er als er een aardbeving is?
Door een aardbeving kunnen gebouwen behoorlijk beschadigd raken. Bij kleine aardbevingen kunnen er scheurtjes in muren ontstaan, of kleine delen van het gebouw afbreken. Als de aardbeving groter wordt, dan kunnen grote scheuren in muren ontstaan, de schoorsteen kan afbreken en dakpannen kunnen wegglijden.
Hoe wordt een geiser gevormd?
Een geiser is een natuurlijke bron die op gezette tijden heet water en stoom met veel kracht de lucht in spuit. Als de druk hoog genoeg is, wordt het water met grote kracht omhoog gestuwd en zie je de geiser spuiten. Beslissend voor dit proces is dat het kookpunt van water stijgt met de druk.
Waarmee wordt de kracht van een aardbeving gemeten?
Seismometers meten de kracht van een aardbeving, de magnitude. Versnellingsmeters meten de grondversnelling van aardbevingen waarmee de effecten van een aardbeving duidelijk worden. Een van de producten zijn de zogenaamde shakemaps die het KNMI na een aardbeving van magnitude 2,0 of hoger maakt.
Wat bepaalt de kracht van een aardbeving?
De intensiteit van een beving is afhankelijk van de plaats van waarneming. Een aardbeving op grote diepte geeft een minder grote intensiteit aan het aardoppervlak dan een minder grote diepte. De intensiteit is ook afhankelijk van de grondsoort, onderlagen, type verplaatsing en de afstand tot het epicentrum.
Waar in Nederland zijn er aardbevingen?
In 2020 waren er 90 aardbevingen in Nederland. 76 hiervan waren geïnduceerde aardbevingen en vonden voor het merendeel plaats in het Groningen-gasveld. Geïnduceerde aardbevingen zijn het gevolg van menselijk handelen en komen in Nederland met name in het noorden voor.
Wat moet je doen als er een aardbeving is?
Wat kan ik doen na een aardbeving?
- Bij schade die de veiligheid van u of uw huis in gevaar kan brengen; bel direct 112.
- Controleer de gasleiding.
- Controleer de elektriciteitsvoorziening.
- Als er waterschade is, sluit het water dan af door de hoofdkraan dicht te draaien.