Inhoudsopgave
Hoe wordt de wetgevende macht samengesteld?
De wetgevende macht in België wordt op federaal niveau gezamenlijk uitgeoefend door de Koning, de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Senaat (art. 36 van de Grondwet). Daarnaast zijn er gemeenschaps- en gewestparlementen.
Wie zit er in de wetgevende macht?
De wetgevende macht bestaat uit het parlement en de regering. Het parlement bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De meeste wetsvoorstellen komen van de regering. Het parlement moet vervolgens instemmen met het wetsvoorstel, anders kan het geen wet worden.
Welk orgaan is bij uitstek bevoegd tot de uitvoerende macht?
[wet en recht] In de Trias Politica wordt onderscheid gemaakt tussen drie overheidstaken: wetgeving, bestuur en rechtspraak. Het bestuur voert uit wat in wetgeving is vastgelegd. Dat gebeurt via beleid. De uitvoerende macht ligt in Nederland bij de raad van ministers.
Wat betekent dat de koningin en het kabinet de uitvoerende macht hebben?
De uitvoerende macht behelst de uitvoering van de wetten en overige bestuursmaatregelen; voor die uitvoering staat de regering een uitgebreid ambtenarenapparaat ter beschikking. Controle op de uitvoering geschiedt door de Staten-Generaal.
Wie vormen de wetgevende macht op provinciaal niveau?
Op Provinciaal niveau ligt de uitvoerende macht in handen van de collega van Gedeputeerde Staten en de wetgevende macht bij de Provinciale staten. Gedeputeerde staten (afgekort GS) is het dagelijkse bestuur van de provincie. Provinciale Staten worden door de inwoners bepaald door de verkiezingen.
Wat is de wetgevende macht op federaal niveau?
De federale wetgevende macht maakt de wetten en controleert de uitvoerende macht. Ze wordt uitgeoefend door het parlement en de koning. Het parlement bestaat uit twee kamers, de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers. De federale uitvoerende macht bestuurt het land.
Wie is de wetgevende macht op nationaal niveau?
In Nederland vormen de Eerste Kamer der Staten-Generaal en de Tweede Kamer der Staten-Generaal en de regering samen de wetgevende macht. In Nederland moeten alle wetten door een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer aangenomen worden, wijzigingen in de Grondwet door een meerderheid van ten minste twee derde.
Wie zit er in het federaal parlement?
Het federaal parlement bestaat in België uit twee kamers: de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers worden de 150 volksvertegenwoordigers rechtstreeks verkozen bij algemeen stemrecht. Op vlak van talen is de Kamer samengesteld uit 88 Nederlandstaligen en 62 Franstaligen.
Wat is de rol van de uitvoerende macht bij wetten?
De federale uitvoerende macht bestuurt het land. Ze zorgt ervoor dat de wetten in concrete gevallen worden toegepast en nageleefd. De uitvoerende macht wordt uitgeoefend door de koning en zijn regering van ministers en staatssecretarissen.
Wie maakt wetten op provinciaal niveau?
De wetgevende, uitgevende en rechterlijke macht: Op Landelijk niveau ligt de uitvoering van de wet bij de regering ook wel de Kroon genoemd. Op Provinciaal niveau ligt de uitvoerende macht in handen van de collega van Gedeputeerde Staten en de wetgevende macht bij de Provinciale staten.
Kan de uitvoerende macht deel uitmaken van de wetgevende macht?
De federale uitvoerende macht bestuurt het land. Ze zorgt ervoor dat de wetten in concrete gevallen worden toegepast en nageleefd. De scheiding der machten geldt ook op het niveau van de gemeenschappen en de gewesten. Ze hebben elk een aparte wetgevende en uitvoerende macht.
Is de Tweede Kamer de uitvoerende macht?
In Nederland vormen de Eerste Kamer der Staten-Generaal en de Tweede Kamer der Staten-Generaal en de regering samen de wetgevende macht. De uitvoerende macht wordt gevormd door de koning en zijn ministers met hun ambtenaren. Toch is er geen strikte scheiding tussen wetgevende en uitvoerende macht.
Wat is de uitvoerende macht?
De uitvoerende macht, de regering, is verantwoording schuldig aan de wetgevende macht, door middel van ministeriële verantwoordelijkheid. De rechterlijke macht ( Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, rechtbanken, gerechtshoven en Hoge Raad) controleert de toepassing van wetten en regelgeving.
Wat is de federale uitvoerende macht?
De federale wetgevende macht maakt de wetten en controleert de uitvoerende macht. Ze wordt uitgeoefend door het parlement en de koning. Het parlement bestaat uit twee kamers, de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers. De federale uitvoerende macht bestuurt het land.
Wat is de wetgevende macht in een provincie?
In provincies berust de wetgevende macht bij de provincieraad waarvan de leden voor 6 jaar zijn verkozen. Zes verkozen leden uit de provincieraad vormen de uitvoerende macht, de bestendige deputatie. Een door de Vlaamse overheid aangestelde gouverneur is voorzitter zonder stemrecht.