Hoe wordt diagnose liesbreuk gesteld?

Hoe wordt diagnose liesbreuk gesteld?

Meestal kan de huisarts met lichamelijk onderzoek van uw lies vaststellen of u een liesbreuk heeft. De huisarts kan u vragen om, als u staat, op uw hand te blazen. Door het blazen is de uitstulping beter zichtbaar. u wel liesklachten heeft, maar er geen zwelling te voelen is.

Is een liesbreuk te zien op een echo?

Om vast te stellen of er sprake is van een liesbreuk bekijkt en bevoelt de arts de uitstulping terwijl u staat. Dit lichamelijk onderzoek is het meest belangrijk. Bij twijfel kan een echografie of een MRI-scan nodig zijn. Maar deze onderzoeken kunnen geen absolute zekerheid geven en zijn daarom minder belangrijk.

Is een liesbreuk een hernia?

Een liesbreuk is een uitstulping van de buikwand in de liesstreek; de overgang van de buik naar het bovenbeen. Aan de buitenkant is de breuk zichtbaar als een bult. De breuk ontstaat doordat het buikvlies uitpuilt door een zwakke plek in de buikwand.

Kan ik fietsen met een liesbreuk?

De eerste 24 uur kunt u niet autorijden en fietsen. U mag na een liesbreukoperatie gewoon bewegen, u hoeft niet in bed te liggen. Er is geen verplichte rustperiode. U zult na de operatie nog enige tijd last hebben van de wond.

Hoe wordt een liesbreuk geopereerd?

Bij een kijkoperatie opereert de chirurg via de navel en 2 kleine sneetjes in de buik. Niet ieder chirurgisch team voert kijkoperaties uit. De techniek is moeilijker. Alleen chirurgen met voldoende ervaring kunnen deze operaties doen.

Kun je lopen met een liesbreuk?

Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan de neiging hebben groter te worden. De breuk kan uiteenlopende klachten geven. Behalve een zwelling bij staan en lopen is er vaak een zwaar, soms pijnlijk en branderig gevoel in de lies, soms samen met misselijkheid. Veelal zit de breuk ook in de weg als u zit.

Hoe vaak komt een liesbreuk voor?

De aandoening komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Ongeveer 27% van de mannen krijgt ooit een liesbreuk, terwijl dit maar 2% is bij vrouwen. Dit komt doordat de buikwand van mannen vaak minder sterk is dan die van vrouwen. Liesbreuken kunnen op alle leeftijden ontstaan, ook bij kinderen.

Kan een liesbreuk terug komen?

Bij ongeveer 11 van de 100 mensen komt de liesbreuk weer terug. Als dat gebeurt kan er weer geopereerd worden. Een tweede operatie is lastiger en heeft meer kans op complicaties.

Kun je sporten met een liesbreuk?

Zolang u geen klachten heeft, mag u alles doen. Ook met een liesbreuk sporten. De kans dat een liesbreuk bekneld raakt is erg klein. Ook na een operatie aan de liesbreuk kan sporten zonder problemen.

Kan ik werken met een liesbreuk?

Behandeling van een liesbreuk Dit matje wordt doorgaans goed door het lichaam verdragen en is veilig. Door gebruik van het matje is de kans dat de breuk terugkomt kleiner en heeft de patiënt na de operatie minder pijn en kunnen activiteiten, zoals werk en sport, snel hervat worden.

Hoe verloopt een liesbreuk operatie?

Bij een klassieke liesbreukoperatie wordt er een snee vlak bij de breuk gemaakt. De chirurg verwijdert vervolgens de uitstulping. De inhoud wordt weer terug in de buikholte geplaatst. De breuk in de buikwand wordt vernauwd of gesloten, door weefsel van de buikwand zelf of een stukje kunststof.

Wat gebeurt er bij een liesbreuk operatie?

Bij een liesbreukoperatie verwijdert de chirurg de uitstulping van het buikvlies (de breukzak) of brengt hij/zij de uitstulping terug in de buikholte. Als er een stukje darm in de breukzak zit, duwt de chirurg dit eerst terug in de buikholte.

Wat is diagnose liesbreuk?

Diagnose liesbreuk. Een liesbreuk kan worden vrij eenvoudig worden gediagnosticeerd door een medisch onderzoek. Een urinetest kan uitsluitsel bieden over een urineweginfectie. Andere testen kunnen helpen om andere aandoeningen uit te sluiten die kunnen bijdragen tot de hernia, zoals darmkanker of een longkanker die overmatig hoesten veroorzaakt.

Wanneer komt een liesbreuk voor?

Vooral bij vrouwen komt dit voor. Een liesbreuk kan heel geleidelijk groter worden. Hij gaat nooit vanzelf weer weg. Het komt een enkele keer voor dat de liesbreuk beklemd raakt. Er zit dan een stukje darm of vet vast in de opening of zwakke plek tussen de spieren van de buikwand en kan niet meer terug.

Hoe geneest u een liesbreuk?

Behandeling van een liesbreuk. Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. U kunt geopereerd worden, maar dat is alleen nodig als u klachten heeft. U heeft nauwelijks of geen klachten en de zwelling is gemakkelijk terug te duwen. Dan is de kans klein dat de liesbreuk ineens bekneld raakt.

Is er sprake van liesbreuk?

Een liesbreuk kan pijn doen, knellen, branden of steken, maar dat hoeft niet. Zolang u nog geen klachten van de liesbreuk hebt, is een operatie nog niet nodig. U kunt in overleg met de huisarts of chirurg veilig afwachten. Bij klachten kunt u geopereerd worden. Een liesbreuk kan heel soms beklemd raken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven