Inhoudsopgave
Hoe wordt het pensioen verdeeld na een scheiding?
Hoe wordt het pensioen verdeeld na een scheiding? U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft daarom beiden recht op de helft van dat pensioen. Stel uw pensioenuitvoerder tijdig op de hoogte van uw scheiding.
Wat is ouderdomspensioen bij scheiding?
Verdeling ouderdomspensioen bij scheiding. Volgens de wet heeft u bij echtscheiding allebei recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen dat u tijdens uw huwelijk of partnerschap opbouwt. Deze verdeling heet ‘pensioenverevening’.
Wat heeft u bij echtscheiding recht op?
Volgens de wet heeft u bij echtscheiding allebei recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen dat u tijdens uw huwelijk of partnerschap opbouwt. Deze verdeling heet ‘pensioenverevening’.
Wat is een conversie pensioen na scheiding?
Het pensioen na scheiding kan op twee verschillende manieren worden verdeeld. De verdeling kan via zogenaamde conversie of via pensionverevening. Conversie van het ouderdomspensioen komt niet veel voor. Bij conversie wordt het pensioen na scheiding helemaal losgekoppeld van de partner die het ouderdomspensioen heeft opgebouwd en door tweeën
Wat is de impact van een scheiding op je pensioen?
Impact scheiding op pensioen. De impact van een scheiding op je pensioen verschilt naargelang je met een werknemer, een ambtenaar of een zelfstandige getrouwd was. Is de ex-echtgenoot een werknemer, dan krijg je een supplement bij je rustpensioen op basis van de lonen die de ex-partner tijdens het huwelijk verdiende.
Hoe kan ik een echtscheidingspensioen krijgen?
Ja het is mogelijk als ex-partner een echtscheidingspensioen te krijgen. Maar er dienen wel enkele voorwaarden vervuld te zijn: Een echtscheidingspensioen kan (thans) enkel voor echtgescheiden gehuwden (dus niet voor ex- wettelijke samenwoners), Je kan maar aanspraak erop maken vanaf de pensioenleeftijd van 65 jaar.
Wat is het ouderdomspensioen ex-partner?
U krijgt de helft van het ouderdomspensioen dat u en uw ex-partner tijdens het huwelijk hebben opgebouwd. Deze verdeling geldt voor scheidingen na 30 april 1995. Afzien van pensioen ex-partner. U kunt met uw ex-partner ook afspreken om het pensioen helemaal niet te verdelen.
Wat is de helft van het pensioen van je ex-partner?
Bij een scheiding heb je in principe recht op de helft van het pensioen van je ex-partner dat tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Deze standaardverdeling heet ook wel verevening. Je kunt over pensioen ook andere afspraken maken of misschien hebben jullie die al gemaakt.
Hoe doe je het te verdelen pensioen?
Het is belangrijk om de pensioenverstrekker op de hoogte te brengen van jullie afspraken. Doe dit binnen twee jaar na de scheiding, dan zal het pensioenfonds het pensioen automatisch verdelen. Het te verdelen pensioen is te splitsen in het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen.
Wanneer heb je recht op het pensioen van je ex-partner?
Ook als jullie gescheiden zijn, heb jij recht op een deel van het pensioen van je ex-partner. Dit staat in de Wet verevening pensioenrechten. Je krijgt, tenzij je iets anders afgesproken hebt, de helft van het pensioen dat je partner tijdens jullie huwelijk heeft opgebouwd.
Wat is de verevening pensioen bij scheiding?
Voor werknemerspensioen geldt de Wet verevening pensioen bij scheiding. Volgens deze wet hebben jullie allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat is het uitgangspunt.
Is er sprake van echtscheiding en pensioen?
Echtscheiding en pensioen. Ook pensioen kan in aanmerking komen voor verdeling bij echtscheiding. Of je nog pensioengeld krijgt hangt sterk af van de echtscheidingsdatum. Verdeling pensioen als u bent gescheiden na 30 april 1995. Verdeling pensioen indien gescheiden tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 (Boon/Van Loon-arrest)
Kan ex-partners hun pensioen niet verdelen?
Ex-partners kunnen er ook voor kiezen om het pensioen niet te verdelen. Dit moet dan als zodanig worden omschreven in het echtscheidingsconvenant. Let op dat daarbij ook het partnerpensioen met naam wordt genoemd. Als dat niet gebeurt behouden beide ex’en in principe ieder het recht op elkaars partnerpensioen.