Inhoudsopgave
Hoe wordt je mediawijs?
Maar om te bepalen hoe mediawijs je bent, moet je weten wat het precies is. Even de belangrijkste informatie op een rij, dus: Curriculumtechnisch gezien is mediawijsheid onderdeel van het totaalpakket digitale geletterdheid. ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden en computational thinking vallen daar ook onder.
Hoe maak je leerlingen mediawijs?
Gebruik. Naast passieve kennis is het ook belangrijk dat leerlingen media actief leren gebruiken. Dat betekent dat ze om kunnen gaan met software en digitale toepassingen en zich kunnen oriënteren op websites, sociale media en andere digitale omgevingen.
Wat is mediawijsheid in het basisonderwijs?
Mediawijsheid is: de verzameling competenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de mediasamenleving. Binnen een mediawijze school worden media ingezet op basis van bewuste keuzes, gemaakt vanuit de eigen visie op het onderwijs.
Wat is mediawijsheid op school?
Mediawijs zijn betekent dat je je actief, bewust en kritisch kunt bewegen in onze samenleving vol media. Mediawijs zijn betekent ook dat je kunt nadenken over je eigen mediagebruik. Bewuste keuzes. Een school is mediawijs als niet alleen de leerlingen, maar alle betrokkenen wijs leren omgaan met media.
Waarom mediawijsheid in het onderwijs?
Door aandacht te geven aan mediawijsheid in de lessen en de schoolomgeving worden leerlingen zich bewust van hun mediagebruik en online gedrag. En dat is gunstig voor het welzijn van individuele leerlingen en voor een positief schoolklimaat.
Waarom is mediawijsheid belangrijk?
Door mediawijsheid een vaste plek in het onderwijs te geven zorgen we ervoor dat kinderen en jongeren hun kansen in de digitale wereld optimaal kunnen benutten. Zo worden ze uiteindelijk zelfredzame burgers die kritisch en actief mee kunnen doen in de samenleving.
Hoe gaan jongeren om met social media?
Jongeren gebruiken sociale media bijvoorbeeld om gevoelens te delen, mee te leven en inspiratie op te doen. Minder dan de helft van de onderzochte jongeren zegt zichzelf soms of vaker met anderen te vergelijken als ze op WhatsApp, Instagram of Snapchat zitten.
Wat is Mediawijsheid op school?