Hoe wordt kinkhoest geconstateerd?

Hoe wordt kinkhoest geconstateerd?

Na een kuur antibiotica neemt de besmettelijkheid af, mits deze antibiotica vroeg genoeg zijn voorgeschreven (binnen twee weken na ontstaan van de klachten). Vaak wordt de diagnose kinkhoest pas gesteld als de besmettelijke periode al achter de rug is.

Hoe test je of je kinkhoest hebt?

Kinkhoest kan worden gediagnosticeerd door polymerasekettingreactie (PCR) op nasofaryngeaal materiaal en serologie. Beide worden beschouwd als gouden standaard. Bij hoesten korter dan drie weken heeft PCR de voorkeur en bij langer hoesten serologie.

Hoe kun je kinkhoest behandelen?

Kinkhoest moet vanzelf genezen. De behandeling is alleen gericht op de bestrijding van de symptomen, zoals het wegzuigen van taai slijm en zo nodig een buisje in luchtpijp bij zuigelingen, en antihoestmiddelen. Soms geeft een arts antibiotica om de klachten te verlichten en de besmettelijkheid te verminderen.

Wat is de oorzaak van kinkhoest?

Kinkhoest komt door een bacterie. U krijgt de bacterie als iemand met kinkhoest niest of hoest. De kleine druppeltjes uit de mond of keel met de bacterie komen in de lucht.

Kun je kinkhoest krijgen als je ingeent bent?

Iemand die ingeënt is tegen kinkhoest kan het ook krijgen, maar is meestal minder ziek. Ook als je kinkhoest hebt gehad, kun je toch opnieuw kinkhoest krijgen. Vooral jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt kunnen erg ziek zijn door kinkhoest.

Hoe klinkt kinkhoest bij baby?

Je kan kinkhoest echter vooral herkennen aan de symptomen in de tweede fase van de ziekte. Dan krijgt je kind last van de volgende klachten: Hevige hoestbuien met opgeven van taai slijm (vooral ’s nachts) Piepende ademhaling bij het hoesten.

Wat is de kinkhoest?

Kinkhoest is een ziekte van de keel, neus en longen door een bacterie. Uw kind is verkouden en hoest heel veel. Uw kind kan erge hoestbuien hebben. Kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor jonge baby’s.

Wat te doen tegen kinkhoest baby?

In Nederland kan je je baby op het consultatiebureau laten inenten tegen kinkhoest. De vaccinatie zit in de DKTP-prik en gebeurt rond 8 weken, 3 maanden, 4 maanden en 11 maanden. De laatste vaccinatie tegen kinkhoest krijgt je kindje als hij 4 jaar is. Na drie inentingen is hij beschermd tegen deze ziekte.

Welke bacterie veroorzaakt kinkhoest?

Kinkhoest wordt veroorzaakt door infectie met Bordetella pertussis, een aerobe gramnegatieve bacterie die diverse toxines produceert.

Hoe groot is de kans op kinkhoest?

Kinkhoest is erg besmettelijk. Als iemand in je gezin het heeft, krijgt 90 procent van de niet beschermde gezinsleden het ook. Vanaf het begin van de eerste klachten tot vier weken na het begin van de hevige hoestbuien kan iemand met kinkhoest anderen besmetten.

Kan je nog kinkhoest krijgen na vaccinatie?

Iemand die ingeënt is tegen kinkhoest kan het ook krijgen, maar is meestal minder ziek. Ook als je kinkhoest hebt gehad, kun je toch opnieuw kinkhoest krijgen. Vooral jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt kunnen erg ziek zijn door kinkhoest. Zwangere vrouwen die kinkhoest hebben, moeten met hun huisarts overleggen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven