Hoe ziet de zon er van dichtbij uit?

Hoe ziet de zon er van dichtbij uit?

Als je door een speciale zonnetelescoop kijkt, zie je de zon als een grote, rode bol met donkere vlekken. Daar is de zon net iets minder warm. Als je nog dichterbij kijkt, ziet het oppervlak eruit als een kokende pan soep. Dat is plasma.

Hoeveel jaar kan de zon worden?

Zon
Symbool
Type Gele dwerg
Fysische gegevens
Leeftijd ~ 4,59 miljard jaar

Wat gebeurt er als een ster sterft?

Wanneer een ster als de Zon al haar waterstof heeft opgebrand, zet ze eerst op tot een rode reus. Die kan wel miljoenen kilometers groot worden – groter dan de planeten Mercurius en Venus samen. Nadat de ster haar buitenste lagen de ruimte in heeft geblazen, stort ze in. Er ontstaat dan een heel dichte, witte dwerg.

Wat zou er gebeuren als de aarde stopt met draaien?

Helaas, bijna alles wat leeft, gaat dood. Bij de evenaar draait het oppervlak van de aarde met een snelheid van 1700 kilometer per uur om haar as. Als de aarde stopt met draaien, en de lucht niet, steekt er plotseling een wind op van 1700 kilometer per uur. Een superstorm vernietigt alles op het oppervlak van de aarde.

Hoe kan het dat de zon brand zonder zuurstof?

Bij die samentrekking kwam energie vrij die de kern van de zon enorm opwarmde. De hitte heeft een kernreactie in actie gezet die nu nog steeds aan de gang is. Diep in de kern van de zon wordt waterstof omgezet in helium. In de zon brandt niets, want voor verbranding is zuurstof nodig en dat is er niet in de ruimte.

Wat is de afstand tussen zon en aarde?

De astronomische eenheid De afstand tussen de aarde en de zon is ongeveer honderdvijftig miljoen kilometer.

Hoe ziet het leven van een ster eruit?

Zo kan de lengte van het leven van een ster variëren tussen de 1 miljoen en 100 miljard jaar. Op dit moment heet de ster een ‘witte dwerg’. De witte dwerg kan zijn buitenste lagen niet meer vasthouden en deze worden afgestoten en vormen een planetaire nevel (dit heeft overigens niks met planeten te maken).

Hoe lang duurt een supernova?

Een supernova heeft een lichtkracht die wel zo’n vier miljard keer groter is dan de lichtkracht van de zon. Dat betekent dat er bij een supernova in één seconde net zoveel energie vrijkomt als bij de zon in vier miljard seconden. Dat is 130 jaar!

Kan de zon doven?

Wanneer onze Zon ongeveer 7.5 miljard jaar oud zal zijn, zal zij gaan veranderen in een Rode Reus. Na dit proces van opzwelling zal de Zon veranderen in een Witte Dwerg. Ze krimpt hierbij enorm en zal langzaam beginnen af te koelen. Na ongeveer 10 tot 11 miljard jaar zal onze zon uitdoven.

Waarom implodeert een ster?

Doordat steeds zwaardere elementen verbrand worden, loopt de temperatuur in de kern hoog op. Hierbij wordt de koolstof verbruikt voor de productie van verschillende elementen, zoals ijzeratomen in de kern. Deze kernreacties verbruiken meer energie dan ze voortbrengen. Ten gevolge hiervan zal de ster exploderen.

Wat gebeurt er als een ster ontploft?

Een implosie is een ontploffing naar binnen toe, dus het omgekeerde van een explosie. Bij een implosie van de kern komen geweldige hoeveelheden energie vrij. Daardoor vindt in de buitenlagen van de ster eveneens een hevige uitbarsting plaats. De buitenlagen van de ster worden de ruimte ingeslingerd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven