Inhoudsopgave
- 1 Hoelang duurt het voordat je ongesteld wordt na zwangerschap?
- 2 Kun je met een onregelmatige cyclus zwanger worden?
- 3 Wat is een onregelmatige cyclus?
- 4 Hoe weet ik of ik ongesteld ben na bevalling?
- 5 Hoeveel dagen zitten er tussen ovulatie en menstruatie?
- 6 Hoe vruchtbare dagen berekenen bij onregelmatige cyclus?
- 7 Hoeveel procent kans op zwangerschap na bevalling?
- 8 Hoe lang duurt een onregelmatige cyclus?
Hoelang duurt het voordat je ongesteld wordt na zwangerschap?
Soms is je eerste menstruatie dan pas na een jaar of zelfs langer. Je ongesteldheid kan uitblijven tot je stopt met borstvoeding, minder borstvoeding gaat geven of totdat je stopt met de nachtvoedingen. Toch worden vrouwen die borstvoeding geven gemiddeld vier tot zes maanden na de bevalling weer ongesteld.
Kun je met een onregelmatige cyclus zwanger worden?
Een onregelmatige cyclus is meestal goed te behandelen met hormonen, waardoor uiteindelijk wel een eisprong plaatsvindt en zo de mogelijkheid tot zwanger worden ontstaat. Soms wordt de cyclusstoornis veroorzaakt door het zogenaamde polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).
Hoe vruchtbaar ben je na de bevalling?
Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je weer seks hebben omdat je baarmoeder dan weer hersteld is en het bloedverlies is gestopt. Je kunt dan wel weer voor het eerst menstrueren en dus ben je weer vruchtbaar. 4 weken na de bevalling kun je alweer zwanger worden. Na 6 weken ben je echter nog niet ontzwangerd.
Wat is een onregelmatige cyclus?
Wat is een regelmatige cyclus? De dokter vraagt vaak of je cyclus ‘regelmatig’ is. Regelmatig/normale ongesteldheid treedt iedere 3 tot 5 weken op. Dit bereken je door van de EERSTE dag van de ene ongesteldheid tot aan de EERSTE dag van de volgende ongesteldheid te tellen.
Hoe weet ik of ik ongesteld ben na bevalling?
Als je geen borstvoeding geeft, wordt je meestal zes tot acht weken na de bevalling weer ongesteld. Als je wel borstvoeding geeft, kan dit weken, of vaak wel maanden langer duren. Het is belangrijk om te onthouden dat je al vóórdat je echt aan het menstrueren bent, al vruchtbaar bent.
Kan je in de overgang nog ongesteld worden?
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
Hoeveel dagen zitten er tussen ovulatie en menstruatie?
De eisprong vindt plaats (ongeveer) 14 dagen voor de volgende menstruatie. Je bent gedurende een aantal dagen voor en na de eisprong vruchtbaar.
Hoe vruchtbare dagen berekenen bij onregelmatige cyclus?
Zelf je ovulatie berekenen
- Neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid.
- Tel hier het aantal dagen van je cyclus* bij op.
- Ongeveer 14 dagen voor deze datum vindt je ovulatie (eisprong) plaats.
- Je meest vruchtbare periode is deze dag en de twee dagen ervoor.
Hoe groot is de kans op een zwangerschap na een bevalling?
Kans op zwangerschap na bevalling Het is een fabeltje dat je niet zwanger kunt raken direct na de bevalling. Zodra jij je eerste eisprong en menstruatie hebt, ben je gewoon weer vruchtbaar. Het is goed om je hiervan bewust te zijn om eventueel gelijk na de bevalling weer anticonceptie te nemen.
Hoeveel procent kans op zwangerschap na bevalling?
De gemiddelde kans op een zwangerschap
Kans | |
---|---|
Binnen 3 maanden | 30% |
Binnen 6 maanden | 70% |
Binnen 1 jaar | 80% |
Binnen 2 jaar | 90% |
Hoe lang duurt een onregelmatige cyclus?
Onregelmatige cyclus Als de tijd tussen je menstruaties in de regel langer dan 35 dagen en minder dan 6 maanden duurt, heet dat oligomenorroe. De tijd tussen de menstruaties kan daarbij variëren. Bij lichte vormen van oligomenorroe vinden soms wel eisprongen plaats.
Waarom onregelmatig ongesteld?
Vaak wordt er geen oorzaak gevonden voor onregelmatig bloedverlies. Waarschijnlijk werken de hormonen oestrogeen en progestageen dan minder regelmatig. Hormoonschommelingen komen voor in perioden van hormonale veranderingen, zoals in de puberteit en rond de overgang.