Inhoudsopgave
Hoeveel autos?
Op 1 januari 2021 waren er 8,8 miljoen personenauto’s, 1,3 procent meer dan een jaar eerder. Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal personenauto’s met 13,7 procent toegenomen. 88,6 procent van alle personenauto’s staat op naam van een particulier, de rest is eigendom van een bedrijf.
Hoeveel auto’s zijn er in Nederland?
Nederland telde begin 2020 bijna 8,7 miljoen personenauto’s, dat is 1,7 procent meer dan een jaar geleden. Daarmee groeit het aantal auto’s sterker dan de bevolking van 18 jaar en ouder. Ruim 7,6 miljoen personenauto’s zijn eigendom van een particulier, 1 miljoen personenauto’s staan op naam van een bedrijf.
Waar worden de meeste auto’s gemaakt?
Maar waar komen ze allemaal vandaan? Volgens de statistieken staat China met stipt op één. Dit land leverde welgeteld twee keer zo veel auto’s als Japan, nummer twee op de lijst. Op de volledige lijst zien we dat Iran allang Italie is voorbij gegaan als auto-producerende natie.
Hoeveel rijden personenauto’s?
In 2019 legden alle Nederlandse personenauto’s samen 122,5 miljard kilometer af. Dat is 0,7 procent meer dan een jaar eerder. Deze toename houdt verband met een stijging van het aantal auto’s dat gedurende het jaar op de weg was (+1,9 procent).
Hoeveel mensen hebben een tweede auto?
In 1991 leefde 20 procent van de Nederlanders in een huishouden met twee auto’s of meer. In 2011 is dat gestegen naar 36 procent. In dat jaar woonde 5 procent van de Nederlanders in een huishouden met zelfs 3 of meer voertuigen in het wagenpark.
Hoeveel auto’s in Nederland gestolen?
Aantal gestolen auto’s daalde in vijf jaar tijd met bijna 35 procent. Volgens het LIV is de dalende trend jaren geleden al ingezet. In 2020 werden 6434 diefstallen gemeld bij het LIV. In 2015 lag dit aantal op maar liefst 10.091 auto’s.
Waar komen auto’s vandaan?
Het woord automobiel is een Frans leenwoord en komt van automobile. Dit komt weer uit het Grieks en Latijn. Het eerste deel van het woord (auto) komt van het Griekse αυτος en betekent zelf. Het tweede deel van het woord (mobile, mobiel) komt van het Latijnse movere en betekent bewegen.