Inhoudsopgave
- 1 Hoeveel bedraagt het vakantiegeld voor bedienden?
- 2 Hoe wordt vakantiegeld berekend bij nieuwe werkgever?
- 3 Hoeveel vakantiegeld bouw?
- 4 Hoe bereken je vakantiegeld arbeiders?
- 5 Wat met vakantiegeld bij ontslag arbeider?
- 6 Wat is vakantiegeld voor arbeiders in België?
- 7 Wat is het vakantiegeld ontslag of uitdiensttreding?
Hoeveel bedraagt het vakantiegeld voor bedienden?
Vakantiegeld: 92% van je maandloon Jaarlijks krijg je als bediende bovenop je salaris een extraatje: je dubbel vakantiegeld. In theorie krijg je dat net voor de periode van je ‘hoofdvakantie’. Dit dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van je maandloon.
Wie betaald vakantiegeld bedienden?
Bedienden en ambtenaren ontvangen vakantiegeld van hun werkgever. Voor arbeiders is vakantiegeld anders geregeld. Hun werkgever betaalt een sociale bijdrage aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV).
Hoe wordt vakantiegeld berekend bij nieuwe werkgever?
De nieuwe werkgever berekent een vakantiegeld alsof de bediende gedurende het ganse vakantiedienstjaar bij hem zou gewerkt hebben en mag het vertrekvakantiegeld verrekenen met het berekend bedrag (de aftrek mag nooit groter zijn dan het bedrag aan vakantiegeld voor de verlofdagen die de bediende opneemt).
Hoe wordt vakantiegeld uit dienst berekend?
Een medewerker die je ontslaat of die zelf opstapt, heeft recht op vertrekvakantiegeld ten bedrage van 15,34 % van het verdiende brutoloon: 7,67 % enkel vertrekvakantiegeld plus 7,67 % dubbel vertrekvakantiegeld. Omdat het enkel vertrekvakantiegeld wordt beschouwd als loon, betaal je er socialezekerheidsbijdragen op.
Hoeveel vakantiegeld bouw?
Werkgevers in de bouw betalen 108% RSZ op het loon van hun werknemers. De Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) stort die 8% door naar de vakantiekas.
Is een werkgever verplicht om vakantiegeld te betalen?
Vakantiegeld is verplicht en mag niet in het gewone loon verstopt zitten. Daarnaast hoor je ook nog vakantierecht (betaald verlof) op te bouwen over je gewerkte uren. Vakantiegeld mag alleen maandelijks tegelijk met het gewone loon worden uitbetaald als dat expliciet is opgenomen in je arbeidscontract.
Hoe bereken je vakantiegeld arbeiders?
Bedrag. Het vakantiegeld van de arbeiders dat hun via de vakantiecheque uitbetaald wordt, bedraagt 15,38% van het brutojaarloon van het vakantiedienstjaar aan 108%[1]. Dit percentage komt overeen met twee maal 4 weken loon (enkel en dubbel vakantiegeld).
Heb ik recht op verlof bij nieuwe werkgever?
Je bent helemaal niet verplicht de dagen wettelijke vakantie die je hebt nog snel-snel op te nemen bij de werkgever die je ontsloeg. Je kan dat ook nog doen bij je nieuwe werkgever. Op het moment dat je arbeidsovereenkomst stopt, moet je werkgever je je vakantiegeld bij uitdiensttreding dadelijk betalen.
Wat met vakantiegeld bij ontslag arbeider?
Wanneer je de onderneming verlaat om elders te gaan werken of omdat je ontslagen werd, ontvang je vertrekvakantiegeld of ‘saldo vakantiegeld’. Daarin zit een bedrag voor de dagen die je nog niet had opgenomen. Bij je ontslag heb je dan al de helft van je vakantiedagen voor het volgende jaar verdiend.
Wat is de berekening van het vakantiegeld?
Voor bedienden met een vast loon is de berekening van het vakantiegeld als volgt: Enkel vakantiegeld: doorbetaling van het normale loon tijdens vakantiedagen, uitbetaald op het moment dat de medewerker zijn vakantie opneemt; Dubbel vakantiegeld: een toeslag om vakantie-uitgaven te dekken.
Wat is vakantiegeld voor arbeiders in België?
Bedienden en ambtenaren ontvangen vakantiegeld van hun werkgever. Voor arbeiders is vakantiegeld anders geregeld. Hun werkgever betaalt een sociale bijdrage aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV). Vervolgens verdeelt de RJV deze over de verschillende vakantiekassen in België. De arbeider krijgt zijn vakantiegeld via de RJV
Wat gebeurt er met vakantiegeld bij ontslag?
Wat gebeurt er met mijn vakantiegeld bij ontslag? Bij je ontslag heb je dan al de helft van je vakantiedagen voor het volgende jaar verdiend. Het vakantiegeld dat daarmee overeenstemt – of in vakjargon: het vervroegd vakantiegeld – moet meteen mee uitbetaald worden bij je uitdiensttreding.
Wat is het vakantiegeld ontslag of uitdiensttreding?
Vakantiegeld ontslag of uitdiensttreding Een medewerker die je ontslaat of die zelf opstapt, heeft recht op vertrekvakantiegeld ten bedrage van 15,34 % van het verdiende brutoloon: 7,67 % enkel vertrekvakantiegeld plus 7,67 % dubbel vertrekvakantiegeld.