Inhoudsopgave
Hoeveel bedraagt mijn vakantiegeld bij ontslag?
Vakantiegeld ontslag of uitdiensttreding Een medewerker die je ontslaat of die zelf opstapt, heeft recht op vertrekvakantiegeld ten bedrage van 15,34 % van het verdiende brutoloon: 7,67 % enkel vertrekvakantiegeld plus 7,67 % dubbel vertrekvakantiegeld.
Wat is het termijn voor uitbetaling vakantiegeld na ontslag?
Het vakantiegeld moet uiterlijk 30 juni betaald zijn. In geval van ontslag moet het vakantiegeld tegelijk met het laatste salaris uitbetaald worden. Het is de werkgever wel toegestaan om in het arbeidscontract op te laten nemen dat het vakantiegeld gewoon in maandelijkse termijnen bij het salaris uit wordt gekeerd.
Heb je recht om vakantiedagen op te nemen bij ontslag?
Hebt u nog vakantiedagen over als uw arbeidsovereenkomst stopt? U krijgt deze uitbetaald. U kunt met uw werkgever ook afspreken dat hij een deel van de vakantiedagen uitbetaalt en dat u een aantal vakantiedagen opneemt. Bij ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven.
Wat moet er betaald worden bij ontslag?
Correcte aanpak Zorg er daarom voor dat de ontslagprocedure op een correcte manier verloopt. Op acerta.be lees je meer over de verschillende stappen. Elke medewerker heeft het recht om de redenen van zijn ontslag te kennen.
Wat met vakantiegeld bij ontslag?
Wanneer je de onderneming verlaat om elders te gaan werken of omdat je ontslagen werd, ontvang je vertrekvakantiegeld of ‘saldo vakantiegeld’. Verder moet je vorige werkgever meteen ook het enkel én het dubbel vakantiegeld uitbetalen voor de vakantierechten die je al hebt opgebouwd voor het volgende jaar.
Hoeveel vakantiegeld ontvangt een bediende?
Vakantiegeld: 92% van je maandloon Jaarlijks krijg je als bediende bovenop je salaris een extraatje: je dubbel vakantiegeld. In theorie krijg je dat net voor de periode van je ‘hoofdvakantie’. Dit dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van je maandloon.
Hoe lang mag een werkgever over een afrekening doen?
Er is niet duidelijk in de wet omschreven wanneer je werkgever de eindafrekening moet opstellen. Wel moet je laatste salaris na afloop van de loonperiode betaald zijn (binnen een maand). De eindafrekening mag tot één maand na afloop van je dienstverband opgemaakt en betaald worden.
Heb ik recht op een eindafrekening?
Na het ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven. Dit is een overzicht waarop staat wat u nog krijgt uitbetaald. Zoals uw laatste salaris, vakantiedagen en vakantiegeld. Daarnaast hebt u misschien recht op een 13e maand, bonussen en het uitbetalen van overuren.
Kan mijn werkgever mijn vakantie bepalen?
Als uitgangspunt geldt de regel dat u als werknemer bepaalt of, wanneer en hoe lang u vakantie opneemt. In de wet is namelijk geregeld dat de werkgever de tijdstippen, de aanvang en het einde van de vakantie vaststelt overeenkomstig de wensen van de werknemer.
Kan mijn vakantie geweigerd worden?
Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Om dezelfde reden mag je werkgever ook een goedgekeurde vakantie nog weigeren. Hierover moet hij wel eerst met jou overleggen. Ook moet hij eventuele schade vergoeden, zoals de annuleringskosten voor je geboekte vakantie.
Hoe lang moet werkgever uitbetalen bij ontslag?
Ontslagvergoeding bedienden
Anciënniteit | Opzegtermijn (in weken) |
---|---|
9 – 12 maanden | 7 |
12 – 15 maanden | 8 |
15 – 18 maanden | 9 |
18 – 21 maanden | 10 |
Waar heb je recht op als je ontslagen wordt?
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.