Inhoudsopgave
Hoeveel betaal je als zelfstandige in hoofdberoep?
Als startende zelfstandige in hoofdberoep betaal je een voorlopige bijdrage van 748,11 euro per kwartaal (berekend op een netto belastbaar inkomen van 14.042,57 euro) tot het einde van het derde volledige kalenderjaar. Daarna wordt je voorlopige bijdrage berekend op het inkomen van drie jaar voordien.
Net als zelfstandigen in hoofdberoep betaal je in bijberoep een sociale bijdrage van 20,5% van je belastbaar inkomen. Maar de vastgelegde minimumbijdrage ligt beduidend lager: hoofdberoep: 741,63 euro per kwartaal. bijberoep: 82,05 euro per kwartaal.
Hoeveel sociale bijdrage betaal ik als starter?
Als starter betaal je voorlopige sociale bijdragen. De wetgever pinde je sociale bijdragen vast op 20,5% van je netto belastbaar inkomen – lees jaarinkomen. Maar als starter heb je nog geen jaarinkomen en dus betaal je een voorlopige bijdrage.
Wat zijn de kosten van een zelfstandige?
Jaarlijks moet je een belasting op het belastbaar inkomen betalen. Een eenmanszaak valt onder de personenbelasting, een vennootschap onder de vennootschapsbelasting.
Hoeveel betaal je als zelfstandige?
Als zelfstandige hou je zowat 45% over van wat je verdient Maar hou er wel rekening mee dat je beroepskosten maakt die je als loontrekkende uit eigen zak zou moeten betalen, zoals je wagen.
Wat zijn de kosten voor een zelfstandige in bijberoep?
Voor de inschrijving van een bijberoep betaal je maximaal 152,50 euro (140,50 euro exclusief btw). Daarna heb je een combinatie aan vaste en variabele kosten (en misschien heb je ook nog een verzekering nodig, voor bijvoorbeeld speciale apparatuur, een bedrijfswagen of een pand).
Hoe worden de sociale bijdragen berekend?
Je sociale bijdrage is een wettelijk percentage van 20,5% op je jaarlijkse netto belastbaar beroepsinkomen. Je sociale bijdragen worden altijd berekend op het inkomen van een heel jaar. Werkte je geen volledig kalenderjaar? Dan wordt je inkomen herberekend naar een volledig jaarinkomen.
Hoeveel kost sociaal verzekeringsfonds?
De beheerskosten verschillen van sociaal verzekeringsfonds tot sociaal verzekeringsfonds en kunnen bovendien jaarlijks wijzigen. Voor wat 2019 betreft, schommelen de beheerskosten tussen 3,05% en 4,25%.
Als zelfstandige ben je verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Vanaf dan betaal je elk kwartaal een sociale bijdrage zodat je onder andere verzekerd bent bij ziekte en ook pensioenrechten opbouwt.