Inhoudsopgave
Hoeveel dassen op de Veluwe?
Dassen
Lengte kop-romp: | 65-80 cm (staart: 12-19 cm) |
---|---|
Aantal jongen: | 2 – 4 |
Naam volwassen mannetje: | beertje |
Naam volwassen vrouwtje: | zeugje |
Naam jong: | welp |
Wat doet een das?
Dassen zijn alleseters. Ze zijn slechte jagers en eten wat ze direct voor de neus tegenkomen. Door hun luidruchtige manier van foerageren ontsnapt vrijwel alles wat alert is. Ze eten daarom voornamelijk regenwormen, die ze ’s nachts in weilanden en open gebieden opsporen.
Waar leeft de das?
Ze houden van een kleinschalig weide- of akkerlandschap bij bosranden of houtwallen, maar ook in meer open terreinen, zoals heidevelden komen dassen voor. Het landschap moet voldoende dekking en voldoende voedselaanbod bieden en, als het even kan, zo weinig mogelijk verstoring.
Heeft een das een staart?
Van kop tot romp kan een das 70 tot 80 cm worden, zijn staart is kort en meet 12 tot 20 cm. Een das heeft een schouderhoogte van zo’n 30 cm. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes. De das heeft een erg herkenbare vachttekening; de kop heeft opvallende zwart-witte banden en de oren zijn zwart met een witte rand.
Is een das zeldzaam?
De das is een zeldzaam dier in ons land en behoort daardoor tot de beschermde diersoorten. In Europa bestaat nog maar één dassensoort. De das blijft bij onraad of verdachte geluiden of geuren de hele nacht in zijn burcht en ook bij heldere maan komt hij vaak niet naar buiten. De holen van dassen heten burchten.
Hoeveel dassen zijn er in Nederland?
Rond 1900 leefden er naar schatting 12.000 dassen in Nederland, maar dat aantal was in 1960 gedaald tot ongeveer 1200, voornamelijk door vervolging. Sinds het beschermingplan voor de das groeit de Nederlandse populatie weer. Er zijn nu naar schatting weer 5.000-6.000 dassen.
Is een das blind?
Het zicht van dassen is erg slecht. De dieren ruiken echter des te beter. De das is vooral ’s nachts actief in een groot gebied. Hun territorium kan namelijk wel 50 hectare groot zijn.
Waar komt een das voor?
De meeste dassen komen voor op de Veluwe, in oostelijk Noord-Brabant en Zuid-Limburg. Rond 1900 leefden er naar schatting 12.000 dassen in Nederland, maar dat aantal was in 1960 gedaald tot ongeveer 1200, voornamelijk door vervolging. Sinds het beschermingplan voor de das groeit de Nederlandse populatie weer.
Hoe heet het mannetje van de das?
Maar hij is familie van de marter. De mannetjes, ook wel ‘rekels’ genoemd, zijn het beste te herkennen aan hun brede peervormige kop en zware bouw. De vrouwtjes zijn slanker en lichter. De zeer sterke klauwen aan de voorpoten van de das worden gebruikt bij het graven van een burcht.
Waarom leeft een das onder de grond?
Dassen graven hun eigen huis, een burcht. Vaak in hellingen en heuveltjes tot wel 4 meter onder de grond. Door de jaren heen kan zo’n burcht uitgroeien tot een fors bouwwerk met gangen, kamers, rotrondes, verdiepingen en luchtschachten. Ze leven in familiegroepen en vaak leven er meerdere families in één burcht.
Hoe heet het mannetje van een das?
Is de das gevaarlijk?
Dassen kunnen echter, ondanks hun goedaardig karakter, wel degelijk schade aanrichten. Deze schade heeft alles te maken met zijn noodzaak voor het hebben van een dassenburcht, zijn graaflust en zijn manier van voedsel zoeken. Het leefgebied van de das komt steeds meer onder druk te staan.