Inhoudsopgave
- 1 Hoeveel donoren zijn er in Nederland?
- 2 Hoeveel procent van de bevolking is donor?
- 3 Hoeveel getransplanteerden zijn er in Nederland?
- 4 Waarom tekort aan orgaandonoren?
- 5 Hoeveel mensen per jaar hebben een donor nodig?
- 6 Kan je organen doneren als je leeft?
- 7 Hoeveel mensen wachten op een donor?
- 8 Hoe lang moet je wachten op een orgaan?
Hoeveel donoren zijn er in Nederland?
Op 2 januari 2020 stonden ruim 6,91 miljoen mensen van 18 jaar of ouder geregistreerd, een jaar eerder (2 januari 2019) waren dat bijna 6,36 miljoen. Het aantal mensen van 18 jaar of ouder dat toestemming geeft voor donatie met of zonder donatiebeperking neemt jaarlijks toe.
Hoe groot is het tekort aan donoren?
In het Kamerdebat in maart jongsleden heeft de Kamer erkend dat er structureel te weinig orgaandonoren zijn: ondanks zes jaar Masterplan Orgaandonatie, campagnes en voorlichting, overlijden er bijna 150 mensen per jaar omdat er geen orgaan voor hen beschikbaar is.
Hoeveel procent van de bevolking is donor?
Begin vorig jaar gaven 1,9 miljoen Nederlanders geen toestemming voor orgaandonatie, inmiddels zijn dat er 2,3 miljoen. Toch zegt nog altijd de meerderheid van de mensen in het donorregister (55 procent) orgaandonor te willen zijn.
Hoeveel mensen doneren bij leven een orgaan?
Gemiddeld doneren tussen de 10 en 30 overledenen hun organen.
Hoeveel getransplanteerden zijn er in Nederland?
In totaal leven er in Nederland inmiddels bijna 12.000 mensen met een werkende donornier. Het aantal niertransplantaties in Nederland steeg afgelopen 25 jaar van ruim 400 naar ongeveer 1.000 per jaar. Ongeveer de helft van de transplantaties in Nederland vindt plaats met een nier van een levende donor.
Hoe groot is de kans dat je donor wordt?
Deze nieuwe wet bepaalt dat iedereen die zich na september niet als donor registreert automatisch toestemming geeft voor orgaandonatie. Maar hoe groot is de kans dat een donor ook echt wordt gebruikt? De kans dat de organen van een overleden persoon gebruikt kunnen worden voor donatie is 1 op 200.
Waarom tekort aan orgaandonoren?
Niet elke overledene komt in aanmerking als orgaandonor, om verschillende redenen: de gezondheid voor het overlijden: kanker en sommige infecties kunnen ervoor zorgen dat de organen niet meer bruikbaar zijn voor donatie.
Hoeveel mensen staan er op de wachtlijst voor een nier?
Bekijk hier hoeveel mensen op de wachtlijst staan voor een nier, alvleesklier, hart, long, lever en dunne darm….Cijfers: Wachtlijst voor organen.
Orgaan | Nier |
---|---|
2017 | 650 |
2018 | 719 |
2019 | 803 |
2020 | 806 |
Hoeveel mensen per jaar hebben een donor nodig?
De Transplantatiestichting hanteert als vuistregel dat elk jaar een op de vijftig donoren overlijdt. Bovendien kan niet iedere donor uiteindelijk doneren. Een op de 200 overledenen is geschikt. Samen betekent dat dat elke 10.000 geregistreerde donoren (50 maal 200) één donor per jaar ‘opleveren’.
Hoeveel mensen doneren vorig jaar bij leven een orgaan aan een ander?
Het aantal mensen dat bij leven een orgaan doneert, is weer relatief hoog. Vooral in het geval van niertransplantaties. “Meer dan de helft van de niertransplantaties komt van levende donoren, in totaal 522 in 2018.
Kan je organen doneren als je leeft?
U mag tijdens uw leven een orgaan of weefsel afstaan aan iemand die dit nodig heeft. Bijvoorbeeld een nier of beenmerg. Dit heet ook wel donatie bij leven.
Hoe groot is de kans op match stamceldonor?
4 Hoe groot is de kans op een match? Als je stamceldonor bent, is de kans dat je wordt opgeroepen jaarlijks 1 op 1000. De kans dat een willekeurige patiënt met een willekeurige donor matcht, is 1 op 50.000. Maar de kans wordt nog kleiner bij een niet-westerse achtergrond.
Hoeveel mensen wachten op een donor?
Eind 2020 stonden er in totaal 1.257 mensen op de wachtlijst voor een orgaan, waarvan 828 voor een nier (al dan niet in combinatie met een ander orgaan). In 2020 vonden 806 niertransplantaties plaats, waarvan 45 procent met een nier van een levende donor. De gemiddelde wachttijd is 2,2 jaar.
Hoeveel longtransplantaties per jaar in Nederland?
Met de 33 transplantaties in 2019 en 16 tot nu toe in 2020, wordt het resultaat van 2018 geconsolideerd, constateren Hoek en Mahtab. In dat jaar werd het aantal longtransplantaties verdubbeld ten opzichte van 2017.
Hoe lang moet je wachten op een orgaan?
Nog niet de helft ontvangt binnen afzienbare tijd het orgaan dat ze zo hard nodig hebben. De gemiddelde wachttijd voor een nier is 4,5 jaar, voor andere organen is dat ongeveer een jaar. Dankzij nierdialyse hebben mensen met nierfalen een wat langere adem, maar voor alle organen geldt dat het wachten te lang duurt.
Hoeveel mensen wachten op een hart?
Op een alvleesklier wachten 27 mensen. Die 244 donoren uit 2017 leverden er slechts negen. Een alvleesklier is vaak al snel na overlijden niet meer geschikt voor donatie. Dat speelt ook bij het hart (107 patiënten; 38 donaties) of een long (178 om 74).