Inhoudsopgave
Hoeveel doorbetaald bij ziekte?
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
Heb je recht op ziekteverlof?
Inkomen. Een werknemer die door ziekte niet kan werken komt in aanmerking voor betaald ziekteverlof. De werkgever moet zijn zieke werknemer ten minste 70% van diens normale loon betalen gedurende de eerste twee jaar van diens ziekte of tot het bestaande contract afloopt, als dat eerder is.
Hoe lang 100 salaris bij ziekte?
De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao’s staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.
Hoeveel procent ziekengeld?
Uw ziektewetuitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de ziektewetuitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.
Welke wetgeving is van toepassing bij zieke werknemers?
De Wet verbetering poortwachter gaat de strijd aan met langdurig verzuim door ziekte. Deze wet verlangt dat werkgever en werknemer zich samen met arbodienst of bedrijfsarts inspannen om de getroffen werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.
Wat te doen bij ziekte als je werkloos bent?
Om werkloosheidsuitkeringen te kunnen genieten, moet de werkloze arbeidsgeschikt zijn. Indien u ziek bent tijdens uw werkloosheid kunt u geen werkloosheidsuitkeringen genieten, maar wel ziekte-uitkeringen, op voorwaarde dat u binnen de 48 uur een medisch getuigschrift stuurt naar uw ziekenfonds.
Hoe lang betaalt werkgever bij ziekte bediende?
Arbeiders en bedienden hebben een periode van 30 dagen recht op gewaarborgd loon ten laste van hun werkgever. Bij arbeiders zijn enkel de eerste zeven dagen volledig ten laste van jou als werkgever.