Inhoudsopgave
Hoeveel kans op Mola zwangerschap?
Gewoonlijk is er bij een complete mola-zwangerschap dus geen embryo. Een complete mola zwangerschap komt voor bij 1 op de 2.000 zwangerschappen. Bij 1 op de 20.000 zwangerschappen is er sprake van een partiële mola zwangerschap. Bij de bevruchting is een bevruchte eicel ontstaan met teveel genetisch materiaal.
Is Mola zwangerschap kanker?
Een trofoblasttumor ontstaat meestal na een mola-zwangerschap. Dit is een zwangerschap waarbij de embryo op een gegeven moment niet meer doorgroeit, maar de placenta wel. Hierdoor ontstaan veel kleine blaasjes die de baarmoederholte vullen. Een mola-zwangerschap is op zich een goedaardige aandoening.
Wat is een mola zwangerschap?
Bij een molazwangerschap gaat er tijdens of kort na de bevruchting iets mis. Daardoor groeit er geen embryo in uw baarmoeder. Wel groeit de placenta door, waardoor het in het begin lijkt of u ‘gewoon’ zwanger bent.
Wat zijn Trofoblasten?
Trofoblastcellen zijn de cellen die de moederkoek, ook wel placenta genoemd, vormen. Er zijn diverse vormen van trofoblastziekten: een complete mola hydatidosa, ook wel molazwangerschap genoemd. een partiële (gedeeltelijke) mola hydatidosa, ook wel partiële molazwangerschap genoemd.
Is een Mola zwangerschap gevaarlijk?
In sommige gevallen (een partiële molazwangerschap) ontstaat er wel embryoweefsel, maar dit zal zich nooit ontwikkelen tot een levensvatbare foetus. Elke molazwangerschap eindigt dan ook in een miskraam.
Kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap overleven?
Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt bijna zestig procent van de vrouwen gewoon weer zwanger. De kans dat dat uitmondt in een tweede baarmoederlijke zwangerschap is gelukkig relatief klein: zo’n tien tot twaalf procent.
Is een Mola-zwangerschap gevaarlijk?
Wat ontstaat uit de Trofoblastcellen?
De placenta bestaat uit trofoblastcellen. Trofoblastziekten ontstaan als bij een zwangerschap de placenta doorgroeit, terwijl er geen embryo meer is. Het gevaar bestaat dat de trofoblastcellen zich verspreiden naar andere organen waar zij verder groeien.
Wat te doen bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt. Je krijgt dan elke week bloedcontrole.
- een injectie met medicijnen.
- een operatie: de gynaecoloog haalt de eileider helemaal weg, of alleen het zwangerschapsweefsel.
Waarom heet het moederkoek?
De placenta dient als een barrière tussen moeder en kind. Vroeger dacht men dat de bloedsomloop van moeder en foetus met elkaar in verbinding stonden. Tegenwoordig weten we dat jouw bloedsomloop en die van je baby gescheiden zijn. Daarom bestaat de placenta uit twee delen: een moederlijk deel en een kinderlijk deel.
Wat doet HCG in je lichaam?
HCG is een lichaamseigen hormoon aangemaakt door de placenta (moederkoek). Bij vrouwen stimuleert HCG de eisprong, het stimuleert de eierstokken om het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen te maken en het zorgt dat de baarmoederwand gereed is voor innesteling van een bevruchte eicel.
Wat gebeurd er bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Als een bevruchte eicel buiten de baarmoeder groeit, is het een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je kunt constant een beetje buikpijn hebben en/of bloed uit je vagina. Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit doorgroeien tot een baby. Je krijgt een echo en bloedonderzoek.