Inhoudsopgave
Hoeveel kom je bij tijdens de menopauze?
De gemiddelde vrouw blijkt zo ongeveer drie kilo bij te komen tijdens de overgang en menopauze. Het lijkt voor veel vrouwen dan ook heel moeilijk om hun gewicht te kunnen behouden tijdens deze periode. Toch kun je aan de hand van enkele simpele adviezen de gewichtstoename een halt toeroepen.
Waarom word je dikker in de overgang?
Tijdens de overgang vertraagt namelijk je stofwisseling, waardoor je minder energie verbrandt en meer vet vasthoudt. Ook wisselingen in de hormoonhuishouding spelen een belangrijke rol bij de gewichtstoename in de overgang. Zo neemt het testosterongehalte toe. Testosteron zorgt ervoor dat je vet opslaat in je buik.
Kun je afvallen als je in de overgang bent?
Als je in de overgang bent, is afvallen moeilijker dan voorheen. Niet getreurd; het vereist wat discipline, maar afvallen (of niet aankomen) in de overgang, kan wél. Let hierop. In de overgang vertraagt je stofwisseling, daarnaast maak je minder oestrogeen aan (hormoon).
Waarom val ik niet af tijdens de overgang?
Door de hormoonschommelingen tijdens de overgang kan de stofwisseling veranderen, waardoor het soms moeilijker is om op gewicht te blijven. Daarnaast kan de verdeling van vet over het lichaam veranderen.
Wat eten in de menopauze?
Uit onderzoek blijkt dat voeding wel degelijk een invloed heeft tijdens de menopauze. Vooral een mediterraan dieet blijkt een positieve impact te hebben. Denk daarbij aan veel groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, kip en vette vis.
Wat te doen tegen buikvet in de overgang?
Verbrand buikvet tijdens de overgang
- Stresshormoon: cortisol. Je lichaam maakt het hormoon aan wanneer je stress ervaart, slaaptekort hebt en wanneer je ongezonde voeding binnenkrijgt.
- Onderhuidsvet.
- Orgaanvet.
- Eet gezond en gevarieerd.
- Meer bewegen.
- Pak je rustmomenten.
- Houd zelf de controle.
Waarom ga je soms niet afvallen?
Er zijn slechts een aantal zeldzame vormen van ernstig overgewicht waarbij een genetische factor de oorzaak is, en waardoor afvallen moeilijk is. Gezond eten en voldoende bewegen zijn daarom een belangrijke basis voor het krijgen en behouden van een gezond gewicht.
Kun je aan je bloed zien of je in de overgang bent?
Je kunt aan je bloed zien hoever je bent in de overgang Of dat de waarde van oestrogeen in het bloed samenhangt met hoe erg de klachten zijn. Ook niet waar. De diagnose stel je op basis van iemands verhaal, niet op basis van bloedonderzoek.
Hoe herken je de overgang als je een spiraal hebt?
Hoe weet ik of de menopauze begonnen is als ik een hormoonspiraaltje draag? Als men niet meer menstrueert, stuurt het organisme uiteraard geen signalen meer uit. Men weet dus niet waar men aan toe is. In de menopauze daalt de aanmaak van hormonen.