Hoeveel mag een vrijwilliger verdienen 2020?
De onkostenvergoeding mag maximum 34,71 euro per dag en 1.388,40 of 2.549,90 euro (*) per jaar bedragen voor inkomsten 2020, aanslagjaar 2021. Voor inkomsten 2021, aanslagjaar 2022 bedraagt dit maximum 35,41 euro per dag en 1.416,16 of 2.600,90 euro (*) per jaar.
Kan vrijwilligerswerk betaald worden?
Als vrijwilliger ontvangt u per definitie geen loon. Mogelijk krijgt u wel een onkostenvergoeding, maar u hebt daar niet automatisch recht op. Of u een onkostenvergoeding krijgt, beslist de organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk verricht.
Wie betaald de vrijwilligersvergoeding?
De vrijwilligersorganisatie waar de vrijwilliger werkzaam is, betaalt de vrijwilligersvergoeding of een andere onkostenvergoeding. De organisatie is echter niet verplicht om een vergoeding te betalen.
Wat valt er onder de vrijwilligersvergoeding?
De vrijwilligersvergoeding (ook wel bekend als vrijwilligersregeling) is geen betaling voor het doen van vrijwilligerswerk. Het is bedoeld als vergoeding van alle door de vrijwilliger gemaakte onkosten in verband met het vrijwilligerswerk, dus inclusief bijvoorbeeld reiskosten en vergoedingen in natura.
Wat is de vrijwilligersregeling?
Op grond van de zogenaamde vrijwilligersregeling wordt voor de inhouding van de loonheffingen geen dienstbetrekking aangenomen als de vergoedingen en verstrekkingen aan een vrijwilliger onder bepaalde grenzen blijven en als het vrijwilligerswerk aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Wat krijgen vrijwilligers?
Als vrijwilliger kunt u een belastingvrije vergoeding krijgen. Die is maximaal 5,00 euro per uur. Daarnaast mag u een vergoeding ontvangen voor werkelijk gemaakte onkosten. In totaal mag u maximaal 180 euro per maand ontvangen en maximaal 1.800 euro per jaar.
Kan ik als vrijwilliger helpen in een Covid 19 vaccinatiecentrum?
Vrijwilligers voor vaccinatiecentra kunnen zich melden via ‘Help de Helpers’ Via het platform ‘Help de Helpers’ zijn zorg- en welzijnsvoorzieningen de voorbije maanden op zoek gegaan naar vrijwilligers of extra werkkrachten om ondersteuning te bieden in de strijd tegen COVID-19.
Hoe boek ik vrijwilligersvergoeding?
Als de vrijwilliger alleen deze “vrijwilligersvergoedingen” krijgt, dan zijn deze onbelast. De organisatie waarvoor het vrijwilligerswerk verricht wordt, hoeft deze vergoedingen niet aan de Belastingdienst door te geven en de vrijwilliger hoeft de vergoedingen niet op de te geven in zijn belastingaangifte.