Hoeveel monomeren kunnen in een polymeer zitten?

Hoeveel monomeren kunnen in een polymeer zitten?

Als je meer dan twee monomeren samenvoegt krijg je een polymeer. Poly betekent veel, je hebt dus veel stukjes, veel monomeren. Polymeren kunnen op verschillende manieren ontstaan, over het algemeen wordt in de scheikunde onderscheid gemaakt tussen additie- en condensatiepolymerisatie.

Is een polymeer plastic?

Plastics zijn polymeren: moleculen opgebouwd uit kleine moleculen, de monomeren. Er zijn zeven hoofdsoorten plastic, waarvan de eigenschappen afhankelijk zijn van de polymeerlengte. Polyethyleen (PE), om een voorbeeld te noemen, is stug en hard doordat dit plastic langere polymeerketens bevat.

Wat valt er onder kunststof?

Kunststof is materiaal dat is opgebouwd uit zeer grote moleculen die ontstaan door chemische synthese, dat wil zeggen een chemische reactie waardoor er een nieuwe synthetische stof ontstaat vanuit natuurlijke grondstoffen. De grondstoffen van de plastic-chemie zijn koolwaterstoffen afkomstig uit aardolieraffinage.

Wat zijn polymeerketens?

Een extreem lange, organische molecule die uit een aaneenschakeling van vele (duizenden) monomeren bestaat. Je kunt een polymeer vergelijken met een halsketting, waar de monomeren de aan elkaar geregen parels voorstellen.

Wat hebben scheikundige veranderd aan plastic?

Plastics reageren heel karakteristiek op een temperatuurverandering. Bij lage temperatuur hebben ze een glasachtige structuur, bij temperatuurverhoging verandert op een zeker moment de toestand van glasachtig naar rubberachtig. Bij een nog hogere temperatuur worden ze volledig vloeibaar.

Hoe worden polymeren gesynthetiseerd?

De polymeerchemie is het deel van de organische chemie dat zich bezighoudt met de synthese en eigenschappen van materialen met een bijzonder hoge molaire massa. Polymeren zijn organische verbindingen die door een steeds herhaalde reactie van een zogenaamd monomeer bijzonder lange ketens of netwerken vormen.

Is plastic een grondstof?

Plastic is een overkoepelende term voor kunststof materialen die we maken uit grondstoffen als aardolie, aardgas en planten. Plastic bestaat uit polymeren, lange moleculen die bestaan uit steeds dezelfde bouwstenen. Plastics zijn zogenoemde kunstmatige polymeren. De grondstof van de meeste plastics is aardolie.

Welke stoffen komen altijd voor in kunststof?

In kunststoffen kunnen stoffen zitten waar u voor uit moet kijken. De twee belangrijkste zijn bisfenol A (BPA), dat in allerlei consumentenproducten wordt gebruikt, en bepaalde ftalaten, dat vaak in speelgoed voorkomt.

Wat zijn de eigenschappen van kunststof?

Eigenschappen van kunststoffen

  • Hard en glad oppervlak.
  • Maatvast.
  • Steriliseerbaar.
  • Bestand tegen hoge temperaturen.
  • Zeer vorm- en maatvast.
  • Zeer hard en sterk.
  • Kan goed gesteriliseerd worden.
  • Lage wrijvingscoëfficiënt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven