Inhoudsopgave
- 1 Hoeveel procent van je loon wordt er doorbetaald als je ziek bent?
- 2 Hoe lang wordt je doorbetaald bij ziekte?
- 3 Hoeveel ziektedagen gemiddeld?
- 4 Hoeveel geld krijg je als je in de Ziektewet zit?
- 5 Wat gebeurt er als je langdurig ziek bent?
- 6 Hoeveel dagen per jaar ziek?
- 7 Hoeveel weken werken na ziekte?
Hoeveel procent van je loon wordt er doorbetaald als je ziek bent?
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
Hoe lang wordt je doorbetaald bij ziekte?
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Hoeveel ziektedagen gemiddeld?
De gemiddelde verzuimduur per werknemer bedroeg ruim 6 dagen. De gemiddelde verzuimduur was met 8,5 dagen in 2014 het hoogst onder werknemers in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten. Werknemers in de industrie volgden op de voet, met gemiddeld 8,4 ziektedagen per jaar.
Hoeveel ziektedagen per jaar bediende?
Je krijgt 21 werkdagen volledig betaald ziekteverlof per 12 maanden dienstanciënniteit. Als je nog geen 36 maanden in dienst is, zijn er toch 63 werkdagen gewaarborgd.
Wat gebeurt er met je loon als je langdurig ziek bent?
Als u ziek bent moet uw werkgever meestal maximaal 2 jaar uw loon doorbetalen. U heeft dan recht op minimaal 70% van uw loon. In de eerste 52 weken van uw ziekte heeft u recht op minimaal het minimumloon, ook als dit meer is dan 70% van uw loon. In het tweede ziektejaar mag uw loon minder zijn dan het minimumloon.
Hoeveel geld krijg je als je in de Ziektewet zit?
De Ziektewet-uitkering is meestal 70% van uw dagloon. Voor de Ziektewet-uitkering per week vermenigvuldigen wij de uitkering per dag met 5. Om uw uitkering per maand te bepalen, vermenigvuldigen wij de uitkering per dag met 21,75. Dit is het gemiddeld aantal uitkeringsdagen in een maand.
Wat gebeurt er als je langdurig ziek bent?
Bent u langer dan 6 weken ziek op de dag dat uw tijdelijke contract afloopt? Dan krijgt u geen loon meer. Uw werkgever meldt u dan ziek bij UWV. Stel dan met uw werkgever een re-integratieverslag op.
Hoeveel dagen per jaar ziek?
Werknemers zijn 13 dagen per jaar ziek, maar vier op de tien werken het hele jaar. De Belg is gemiddeld anderhalve dag langer ziek dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau SD Worx. In 2019 waren we gemiddeld 13 dagen ziek, vijf jaar geleden was dat nog 11,2 dagen.
Hoe vaak per jaar mag je ziek zijn?
De gemiddelde werknemer meldt zich volgens het CBS 1,1 keer per jaar ziek. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen. Vrouwelijke werknemers tussen de 25 en 35 jaar melden zich zelfs anderhalf keer zo vaak ziek als hun mannelijk collega’s.
Hoe lang ziek voor ziekenkas?
Je normale loon wordt uitbetaald bij een ziekte die minder dan 14 dagen duurt (volgens het medisch attest). Als een ziekte langer duurt dan 14 dagen, ontvang je je normale loon gedurende 4 weken. Daarvan komt een deel van je werkgever en wordt het ander deel bijgepast door het ziekenfonds.
Hoeveel weken werken na ziekte?
Een zieke werknemer heeft recht op doorbetaling van (een deel van) het loon gedurende maximaal 104 weken. Wanneer een werknemer na een periode van tenminste vier weken van volledig herstel opnieuw uitvalt, vangt deze termijn opnieuw aan.