Inhoudsopgave
- 1 Hoeveel uitkering krijg ik als invalide?
- 2 Wat betekent invalide 66 Plus?
- 3 Wat krijgt je met 66 procent invaliditeit?
- 4 Wat is een ziekte of invaliditeitsuitkering?
- 5 Heeft u de hoedanigheid van gecontroleerd werkloze betekenis?
- 6 Kan je als invalide bijverdienen?
- 7 Hoeveel krijg je van de mutualiteit bij ziekte?
- 8 Hoe bereken ik mijn ziekte uitkering?
Hoeveel uitkering krijg ik als invalide?
Alleenstaanden: 55 procent van het brutoloon, met een minimum en een maximum die variëren naargelang het jaar waarin men arbeidsongeschikt werd. Samenwonenden: 40 procent van het brutoloon, met een minimum en een maximum die variëren naargelang het jaar waarin men arbeidsongeschikt werd.
Wat betekent invalide 66 Plus?
U krijgt een ziekte- of invaliditeitsuitkering als u omwille van een ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. Uw behandelende arts moet dan vaststellen dat u meer dan 66% arbeidsongeschikt bent. U kunt hiervoor terecht bij de Rijksdienst voor Ziekte en Invaliditeitsuitkering (RIZIV).
Wat krijgt je met 66 procent invaliditeit?
Indien de arbeidsongeschiktheid van 66% is vastgesteld voor de leeftijd van 65 jaar, heb je recht: op een jaarlijkse vermindering op de personenbelasting (belasting op het loon). Je betaalt dus effectief minder personenbelasting. Dit zowel voor jezelf als voor een kind dat 66% invaliditeit heeft.
Hoeveel krijg ik van de ziekenkas?
De uitkering bedraagt de uitkering 60% van het begrensde brutoloon. Vanaf het tweede jaar ongeschiktheid begint de periode van invaliditeit. De werknemer blijft uitkeringen ontvangen van het ziekenfonds: 65% van het begrensde brutoloon voor een werknemer die ten minste één persoon ten laste heeft.
Hoeveel mag je bijverdienen als je in de ziektewet zit?
Je mag zoveel bijverdienen als je wil. Je inkomen wordt verrekend met je Ziektewet-uitkering. Ga je als zelfstandige aan de slag? Dan krijg je voortaan een uitkering in de vorm van een voorschot.
Wat is een ziekte of invaliditeitsuitkering?
Uitkering bij arbeidsongeschiktheid Werknemers, werklozen en zelfstandigen die wegens ziekte of ongeval niet in staat zijn om te werken, kunnen van het ziekenfonds een uitkering ontvangen. Voor vastbenoemd overheidspersoneel gelden afzonderlijke regelingen die niet onder de ziekteverzekering vallen.
Heeft u de hoedanigheid van gecontroleerd werkloze betekenis?
‘Gecontroleerde werkloosheid’ staat hier voor: elke werkloosheidsdag dat de werknemer zijn verplichtingen inzake werklozencontrole heeft vervuld of daarvan regelmatig was vrijgesteld, en waarover in uitvoering van de werkloosheidsregels bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering werd uitbetaald.
Kan je als invalide bijverdienen?
Je mag ook met behoud van je uitkering aangepast werk doen die met jouw gezondheidstoestand verenigbaar is als je daarvoor de toestemming hebt van de adviserende geneesheer van het ziekenfonds. Het inkomen uit die toegelaten artistieke activiteit kan je cumuleren met je ziekte- of invaliditeitsuitkering.
Hoe kom ik in aanmerking voor invaliditeit?
Hoe de procedure van een aanvraag tot erkenning van je handicap precies verloopt, lees je in de rubriek Erkenning van de handicap op de website Personen met een handicap. Log in met je elektronische identiteitskaart op My Handicap en beantwoord de vragenlijst die peilt naar hoe je handicap je zelfstandigheid beperkt.
Wat zijn de voordelen van invaliditeit?
Fiscale en sociale voordelen
- Extra belastingvrije som bij personenbelasting.
- Vermindering successierechten.
- Vrijstelling van heffing op afvalwater/saneringsbijdrage.
- Vrijstelling verkeersbelasting.
- Vrijstelling BTW bij aankoop van een wagen en de wagenaanpassingen.
Hoeveel krijg je van de mutualiteit bij ziekte?
De uitkering van de ziekteverzekering bedraagt 60% van je brutoloon (is geplafonneerd). Wanneer je ziekte langer duurt dan 1 jaar zal het ziekenfonds je dossier voorleggen aan het RIZIV om je eventueel een invaliditeitsuitkering toe te kennen.
Hoe bereken ik mijn ziekte uitkering?
60 procent van het brutoloon, met een minimum en een maximum die variëren naargelang het tijdstip waarop men arbeidsongeschikt werd.