Inhoudsopgave
Hoeveel vochtverlies heeft een colostoma?
Gebruik voldoende vocht (1,5-2 liter). Bij mensen met een colostoma kan dit in mindere mate zijn, omdat er een deel van de dikke darm ontbreekt. Daardoor kan er een tekort aan vocht ontstaan. Aanbevolen wordt om 1,5 tot 2 liter vocht te gebruiken.
Wat eten met Ileostoma?
Met een ileostoma kun je alles eten en drinken. Je hoeft dus geen speciaal dieet te volgen. Wel is het belangrijk om op te letten dat je niet teveel vocht en zout verliest….Tip 4: Kauw je eten goed
- Grove tarwezemelen, popcorn, zaden, noten en pitten.
- Taai en draderig vlees, worstvellen of vis met graten.
Hoe Toucheer je een colostoma?
Een stoma wordt getoucheerd met een vinger, bij voorkeur de pink. Zorg voor een kortgeknipte nagel om beschadiging te voorkomen. Gebruik bij het toucheren van een stoma glijmiddel. Hiervoor kan men vaseline of water kiezen.
Welk Stomamateriaal buigt makkelijk mee met de huidplooien?
Een tweedelig systeem heeft een huidplaat met een plastic ring waar het opvangzakje opgeklikt wordt. Beide systemen hebben voor- en nadelen. Zo is een ééndelig systeem platter en minder zichtbaar dan een tweedelig systeem, het buigt bovendien makkelijker met plooien mee.
Hoeveel vochtverlies Colostoma per dag?
De ontlasting is dun, waardoor je veel vocht verliest. Daarom is het erg belangrijk om, verdeeld over de dag, ongeveer 2 tot 2,5 liter vocht te drinken, dat zijn ongeveer 20 glazen.
Waarom krijg je een colostoma?
U krijgt een darmstoma als de ontlasting uw lichaam niet meer langs de natuurlijke weg kan of mag verlaten. Bijvoorbeeld bij chronische darmontstekingen, ook wel inflammatoire darmziekten genoemd, waarbij het darmslijmvlies ontstoken is.
Wat is de reden voor een colostoma?
Waarom een colostoma? Je krijgt een colostoma wanneer de dikke darm geheel of gedeeltelijk is weggehaald en er geen nieuwe verbinding met de anus of overgebleven darm gemaakt kan worden.
Welke stoma kan lang blijven zitten?
Tweedelig opvangsysteem: dit systeem bestaat uit een huidplak waarop zakjes worden geklikt, geklemd of geplakt. De huidplak blijft 2 tot 3 dagen zitten. Het zakje kan, afhankelijk van de soort stoma, verwisselt worden.
Hoe verwijder je de Huidplaat bij een stoma?
Verwijder de oude huidplaat en het zakje. Werk daarbij van boven naar beneden. – Maak aan de bovenkant eerst een klein stukje van de kleeflaag los. – Houd dit vervolgens met uw ene hand vast en duw met de andere hand zo op de huid, dat de huidplaat loskomt van uw buik (pellend).