Inhoudsopgave
Hoeveel ziektedagen kinderopvang?
Gezinsbond – Respijtdagen kinderopvang. Op dit moment heb je als gezin dat voltijds gebruikmaakt van inkomensgerelateerde (en dus gesubsidieerde) opvang een minimum van achttien ‘respijtdagen’. Dat zijn dagen dat je van je opvangplan mag afwijken zonder ervoor te betalen.
Hoeveel uur mag je werken in de kinderopvang?
In de Arbeidstijdenwet staat dat u niet iedere week maximaal 60 uren mag werken. Voor een langere periode geldt het volgende: Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken.
Hoeveel Taakuren kinderopvang?
Taakuren. Dichterbij is ook een in de cao-vastgesteld minimum aantal uren voor niet-groepsgebonden taken. Dit is 37,5 uur per fulltimer per jaar.
Wat zijn Respijtdagen kind en Gezin?
Ouders kunnen een respijtdag gebruiken wanneer hun kind niet komt op een dag die in het opvangplan gereserveerd werd. Voor een respijtdag moeten ouders niet betalen. Het minimumaantal respijtdagen is 18 op jaarbasis voor wie voltijds opvang reserveert.
Wat is een Opvangplan?
Wat is het opvangplan Het opvangplan is een overzicht waarin het kinderdagverblijf met het gezin afspreekt wanneer het kind naar de opvang zal komen. Het opvangplan moet afgesloten zijn bij de start van de opvang en loopt tot een afgesproken einddatum of totdat het kind het kinderdagverblijf verlaat.
Wat is Beschikbaarheidsdag kinderopvang?
De kern van de ‘extra roosterdag’ (voorheen: beschikbaarheidsdag) in artikel 4.2 lid 4 CAO Kinderopvang is dat met een werknemer wordt afgesproken om bijvoorbeeld 16 uur per week te werken. Dit zijn 2 werkdagen per week die vooraf worden vastgelegd, zoals maandag en dinsdag.
Hoeveel dagen werken kinderopvang?
De opvanguren die u over hebt, mag u nog wel de rest van het jaar gebruiken voor opvang. U werkt 25 uur per week. Volgens de berekening mag u toeslag aanvragen voor maximaal 153 uur dagopvang per maand.
Wat zijn niet-groepsgebonden uren?
Niet-groepsgebonden werk: taken waarvoor het volgende geldt: De taken horen bij de functie van pedagogisch medewerker en passen bij de functiebeschrijving van pedagogisch medewerker. beroepskracht-kindratio (BKR). Dit is de berekening van het maximaal aantal kinderen per medewerker per groep.