Inhoudsopgave
Hoeveel ziektes hielprik?
Daarnaast start een regionale pilot voor de screening op de ernstige stofwisselingsziekte adrenoleukodystrophy ( ALD ). Het totaal aantal ziekten waarop het hielprikbloed vanaf 1 oktober 2019 landelijk wordt onderzocht is dan 22. Op dit moment is dat nog 19.
Waar is de hielprik voor?
Met een hielprik onderzoeken ze het bloed van een pasgeboren baby op een aantal erfelijke ziektes. Het gaat om ziektes die niet te genezen zijn, maar wel goed te behandelen. Als je vroeg begint met de behandeling, kan mogelijke schade bij de baby beperkt blijven.
Hoelang bestaat de hielprik?
In eerste instantie werd het PKU-onderzoek alleen uitgevoerd bij pasgeboren broertjes of zusjes van bekende patiëntjes. Dat veranderde toen de Amerikaanse kinderarts Robert Guthrie in 1963 de eerste versie van zijn ‘Guthrie-test’ ontwikkelde, bij ons later bekend geworden als de hielprik.
Hoe heet de hielprik?
De hielprik of Guthrie-test is een screeningstest die onder andere in België en Nederland gebruikt wordt om elke pasgeborene te testen. De test werd ontwikkeld door Robert Guthrie in Amerika. In Nederland heet de test officieel “neonatale screening pasgeborenen”.
Hoeveel ziektes hielprik 2021?
Acht daarvan zijn inmiddels toegevoegd; het aantal ziekten waar op dit moment op wordt gescreend bedraagt daarmee 25 (maart 2021). Naar de toevoeging van zes van de veertien ziekten wordt nog onderzoek gedaan. Parallel daaraan is bovendien de toevoeging van de spierziekte SMA in voorbereiding.
Doet hielprik pijn?
Ja, de hielprik kan even pijn doen. Het kan zijn dat de baby gaat huilen. De ouders kunnen de baby troosten door hem/haar tegen zich aan te leggen en af te leiden.
Doet een hielprik pijn?
Hoe doe je een hielprik?
De medewerker vraagt vooraf uw toestemming voor de hielprik. Daarna prikt de medewerker met een speciaal apparaatje in de hiel van uw baby. De medewerker vangt daarna een paar druppels bloed op op een hielprikkaart. De hielprik kan even pijn doen.
Wat testen ze bij een hielprik?
In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. Bijvoorbeeld een ziekte van de schildklier of bijnier, een vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte) en een aantal stofwisselingsziekten. De meeste daarvan zijn erfelijk. De ziektes zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen.
Hoe wordt de hielprik uitgevoerd?
Waarom is een hielprik in de hiel?
In de hiel zitten veel haarvaatjes. Het is gemakkelijk en veilig om door middel van een hielprik uit de hiel voldoende bloed te halen voor de hielprikkaart. Op deze manier hoeft er niet in een bloedvat geprikt te worden.
Hoeveel Hielprikken per jaar?
Tegenwoordig worden zo ongeveer 200 kinderen per jaar opgespoord en daarmee is het programma succesvol en kosteneffectief. Op landelijk niveau wordt de screening georganiseerd door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu -Centrum voor Bevolkingsonderzoek.