Inhoudsopgave
- 1 Is aanvullende beurs een gift?
- 2 Wat betekent studiefinanciering in de overbruggingsperiode?
- 3 Wat houdt aanvullende beurs in?
- 4 Wat is een gift bij DUO?
- 5 Hoe lang mag je over MBO doen?
- 6 Waar bestaat een studiefinanciering uit?
- 7 Wat is de studiefinanciering voor mbo-studenten?
- 8 Kan ik studiefinanciering krijgen bij overstap van HBO naar mbo?
- 9 Wat is basisbeurs en aanvullende beurs?
Is aanvullende beurs een gift?
Uw reisproduct en aanvullende beurs zijn een prestatiebeurs. Ze worden pas een gift als u: een diploma haalt voor hbo of universiteit. De 10 jaar gaan in vanaf de 1e maand dat u studiefinanciering krijgt voor hbo of universiteit.
Wat betekent studiefinanciering in de overbruggingsperiode?
Doet u voltijds voortgezet onderwijs of mbo en gaat u een nieuwe voltijds opleiding volgen? Dan kunt u ook geld krijgen in de maanden tussen uw oude en nieuwe opleiding. Ook als uw nieuwe opleiding een hbo- of universitaire opleiding is. Dit noemen we een ‘overbrugging’.
Hoe lang krijg je prestatiebeurs?
Studenten op niveau 1 en 2 hebben recht op studiefinanciering zolang ze ingeschreven staan bij hun opleiding. Studenten op niveau 3 en 4 hebben maximaal 4 jaar recht op studiefinanciering in de vorm van een prestatiebeurs. Daarna mogen ze nog 3 jaar lenen en reizen.
Wat houdt aanvullende beurs in?
De aanvullende beurs is een aanvulling op de basisbeurs of op de rente dragende lening. Dit betekent dat als een student geen diploma behaalt binnen tien jaar, gerekend vanaf je eerste maand studiefinanciering, de student verplicht is de ontvangen aanvullende beurs terug te betalen.
Wat is een gift bij DUO?
Uw basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct zijn altijd een gift. U hoeft ze niet terug te betalen. Uw basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct worden een gift als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt.
Heb ik recht op een overbrugging?
Je hebt recht op een zogeheten ‘overbrugging’ als je binnen 4 maanden met je nieuwe opleiding begint. Vul de wijzigingshulp in op Duo.nl dan weet je precies wat je moet regelen.
Hoe lang mag je over MBO doen?
Mbo-studenten moeten langer over hun studie kunnen doen dan de gebruikelijke vier jaar die ze er voor krijgen. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) wil dat de studenten van opleiding kunnen wisselen, studies kunnen stapelen en in hun eigen tempo kunnen leren.
Waar bestaat een studiefinanciering uit?
Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, zoals basisbeurs (alleen voor mbo), aanvullende beurs, lening en studentenreisproduct. U bepaalt zelf welke onderdelen u aanvraagt.
Wat zijn de voorwaarden voor een basisbeurs?
U krijgt studiefinanciering als u aan 1 van de volgende voorwaarden voldoet: U woont 5 jaar of langer achter elkaar in Nederland. U bent naar Nederland gekomen om te werken. Dit moet voor minimaal 56 uur per maand zijn.
Wat is de studiefinanciering voor mbo-studenten?
De studiefinanciering voor mbo-studenten bestaat uit een: Basisbeurs Studenten tussen de 18 en 30 jaar oud in het mbo kunnen een basisbeurs krijgen. De hoogte van de beurs verschilt voor thuiswonende en uitwonende studenten.
Kan ik studiefinanciering krijgen bij overstap van HBO naar mbo?
Studiefinanciering bij overstap van hbo naar mbo. Studenten die overstappen van het hbo naar het mbo kunnen opnieuw studiefinanciering krijgen. Maar alleen als zij minder dan 48 maanden studiefinanciering hebben gekregen op het hbo. Hebben ze meer ontvangen? Dan kunnen ze niet opnieuw studiefinanciering krijgen voor het mbo.
Wanneer krijgt u een hbo of universiteit studiefinanciering?
Voor een studie aan hbo of universiteit krijgt u standaard 7 jaar studiefinanciering. Gaat u een master doen, dan wordt die periode soms verlengd. U krijgt dan langer studiefinanciering. Dit hangt af van de wettelijke opleidingsduur van de master.
Uw reisproduct en aanvullende beurs zijn een prestatiebeurs. Ze worden pas een gift als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt. Dit noemen we de ‘diplomatermijn’. De 10 jaar gaan in vanaf de 1e maand dat u studiefinanciering krijgt voor hbo of universiteit.
Wat is basisbeurs en aanvullende beurs?
De basisbeurs, de beurs voor iedere student, bestaat niet meer. Maar de aanvullende beurs wel. Die is voor studenten waarvan de ouders minder verdienen. Alleen kinderen van ‘rijkere’ ouders krijgen geen beurs meer.