Inhoudsopgave
Is aardgas zwaarder of lichter dan lucht?
Schoon aardgas is reukloos, maar om ervoor te zorgen dat gaslekken snel worden opgemerkt, voegt de distributeur een zeer sterk ruikende stof toe aan aardgas dat aan huishoudens wordt geleverd. Aardgas is lichter dan lucht en stijgt wanneer het vrijkomt.
Wat kan je doen tegen CO-vergiftiging?
Bel in dat geval onmiddellijk de hulpdiensten. Verlucht de kamer, zet vensters en deuren open (als je dit kan doen zonder risico voor de eigen veiligheid). Bel de dienst 112 en vermeld dat het vermoedelijk om een CO-intoxicatie gaat. Vertel er ook zeker bij of het slachtoffer al dan niet bewusteloos is.
Hoe ontstaat een CO-vergiftiging?
Wanneer de verbranding door gebrek aan zuurstof onvolledig is, ontstaat koolstofmonoxide (CO). De belangrijkste CO-bronnen in een woning zijn die waar een brandstof op basis van koolstof (hout, kolen, olie, gas, petroleum…) gebruikt wordt voor verwarmingsapparaten, warmwatertoestellen, oven of fornuis.
Wat doet CO met je lichaam?
Koolstofmonoxide (CO) bindt veel sterker aan hemoglobine dan zuurstof. Daardoor ontstaat carboxyhemoglobine. Op die manier neemt CO de plaats in van zuurstof in je bloed. De hemoglobine is dan niet meer in staat om zuurstof te binden en te transporteren.
Wat zijn de gevolgen van CO-vergiftiging?
Bij blootstelling aan zeer hoge concentraties CO kan onmiddellijke ademhalingsstilstand optreden. Bij een minder ernstige blootstelling vertoont het slachtoffer tekenen van malaise met misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. In dit stadium zou men kunnen denken aan een voedselintoxicatie of een opkomende griep.
Wat zijn de symptomen van een koolmonoxide vergiftiging?
De 1e lichamelijke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken op griepverschijnselen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Hoe groter de blootstelling, des te heviger de hoofdpijn. Chronische vergiftiging komt voor door langdurige lage concentraties koolmonoxide.
Welke factoren bepalen de mate van CO vergiftiging?
slecht geregelde, geïnstalleerde of onderhouden toestellen; het verkeerd gebruik; het gebruik in te kleine en slecht verluchte ruimte.
Hoe krijg je CO?
CO ontstaat:
- bij een onvolledige of slechte verbranding van alle brandstoffen zoals steenkool, gas, stookolie, petroleumcokes, hout en pellets;
- daar waar de vlammen aanwezig zijn en dus steeds in de ruimte waar het (water)verwarmingstoestel staat.
Wat doet koolmonoxide in je bloed?
Koolmonoxide wordt na inademing vanuit de longen opgenomen in je bloed waar het zich hecht aan Hemoglobine (Hb), het eiwit dat zuurstof transporteert en aan de weefsels afgeeft. Koolmonoxide bindt zich ±230 keer sneller aan Hb dan zuurstof, waardoor zuurstof zich niet meer kan binden. Het gevolg: Zuurstoftekort.