Inhoudsopgave
Is antistolling nodig na his ablatie?
U moet enkele uren, maar soms ook tot de volgende dag bedrust houden. Indien nodig wordt uw hartritme bewaakt. U krijgt na de behandeling gedurende minimaal 6 weken antistolling of een lage dosering acetylsalicylzuur (Aspirine®). Dit voorkomt dat er stolsels op de ablatie-littekens komen.
Waar bevinden zich Bundeltakken?
Meestal is behandeling van een bundeltakblok niet nodig, maar er zijn uitzonderingen. Een bundeltak is een schakel in het elektrische systeem dat ervoor zorgt dat het hart samentrekt. Bij een normaal hartritme ontstaat het elektrisch signaal in de sinusknoop en loopt via beide boezems richting de AV-knoop.
Wat is de sinusknoop?
Het hart trekt samen door een elektrische prikkel. Het normale hartritme heet het sinusritme. De gangmaker van het hart is de sinusknoop die in de wand van de rechterboezem zit. De hartspier trekt in rust gemiddeld met een frequentie van zestig tot zeventig slagen per minuut samen.
Wat is de eigenfrequentie van de sinusknoop?
De eigen frequentie van het myocard van de ventrikels ligt rond de 30 keer per minuut. De AV-knoop en de bundel zijn sneller, 40-60 keer per minuut. Bij gezonde mensen geeft echter de sinusknoop het tempo aan van ongeveer 70 per minuut, deze bepaalt dus het ritme.
Wat als een ablatie niet helpt?
Boezemfibrilleren: prikkels ontstaan vaak in en rond de longaders (pulmonaalvenen). De arts isoleert deze plekken (pulmonaalvenenisolatie). Als deze behandeling niet lukt, kan de arts een ablatie van de bundel van His uitvoeren. In dat geval is ook een pacemaker nodig.
Hoe lang duurt het herstel na een ablatie?
Na een katheterablatie kan het genezingsproces wel drie maanden duren, en na een chirurgische ablatie zelfs wel zes maanden. Vanwege dit genezingsproces kan het boezemfibrilleren de eerste tijd na de ablatie opnieuw optreden.
Waar bevindt zich de bundel van His in het hart?
De bundel van His is een natuurlijke elektrische verbinding tussen de boezems en de kamers van het hart. Bij een ablatie verbreekt de arts deze verbinding om ervoor te zorgen dat de ritmestoornis in de boezems de hartkamers niet bereikt. Hij beschadigt het eerste gedeelte van de bundel, net onder de AV-knoop.
Waardoor wordt het ritme van de sinusknoop bepaald?
De sinusknoop geeft als het ware het tempo aan. Vanuit de sinusknoop verspreidt de elektrische prikkel zich aanvankelijk over de spiercellen van beide boezems en wordt dan even opgehouden in de AV-knoop. De elektrische prikkel verspreidt zich in een domino-effect razendsnel over de spiercellen van het hart.
Waar zorgt de sinusknoop voor?
De sinusknoop De elektrische prikkel begint in een langgerekt groepje cellen in het plafond van de rechterboezem. Dit is de sinusknoop, de natuurlijke pacemaker van het hart. Niet alleen de cellen in de sinusknoop, maar alle spiercellen in het hart zijn in staat om een stroomstootje te produceren.
Hoe verloopt de Prikkelgeleiding van het hart?
Het prikkelgeleidingssysteem zorgt ervoor dat het samentrekken in het juiste tempo en in de juiste volgorde gebeurt. De juiste volgorde wil zeggen: eerst de boezems, dan pas de kamers. De geleiding zorgt er dus voor dat je hart samentrekt (systole) en vervolgens ontspant (diastole).
Wat is de functie van de bundel van His?
De bundel van His is een natuurlijke elektrische verbinding tussen de boezems en de kamers van het hart. Bij een ablatie verbreekt de arts deze verbinding om ervoor te zorgen dat de ritmestoornis in de boezems de hartkamers niet bereikt.
Kan een ablatie mislukken?
Als de ablatie littekens rustig geworden zijn, verdwijnen de ritmestoornissen meestal. Als kort na de ingreep de ritmestoornis weer terug komt, wil dat dus niet zeggen dat de ingreep mislukt is.