Inhoudsopgave
Is BIG-registratie verplicht?
De volgende 13 beroepen moeten zich registreren in het BIG-register: apotheker, arts, bachelor medisch hulpverlener (tijdelijke registratie), fysiotherapeut, geregistreerd-mondhygiënist (tijdelijke registratie), gezondheidszorgpsycholoog, klinisch technoloog, orthopedagoog-generalist, physician assistant.
Wat betekent artikel 3 beroepen?
Artikel 3-beroepen: hebben een wettelijk beschermde beroepstitel; moeten zich registreren in het BIG-register; vallen onder het tuchtrecht.
Welke beroepen vallen onder artikel 14 Wet BIG?
Artikel 14-specialismen Hier vallen de wettelijke erkende specialismen onder. Voor vijf beroepen bestaan wettelijk erkende specialismen: apotheker, arts, gezondheidszorgpsycholoog, tandarts en verpleegkundige.De specialistenregisters worden gevoerd door de Specialisten Registratie Commissies (SRC’s).
Wat valt er niet onder de Wet BIG?
Geen verplichte BIG-registratie De Wet BIG onderscheidt ‘artikel 3-beroepen’ en ‘artikel 34-beroepen’. Onder artikel 34-beroepen vallen onder andere diëtisten, ergotherapeuten en de logopedisten.
Heeft iedereen een BIG-registratie?
Iedereen kan het register bekijken. Wilt u weten of uw zorgverlener bevoegd is om zijn of haar beroep uit te oefenen? Iedere zorgverlener heeft zo’n uniek, persoonsgebonden BIG-nummer. Vraag dit nummer aan uw zorgverlener.
Waarom Big registreren?
Het BIG-register is een taak die voortkomt uit de Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het BIG-register geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Een zorgverlener met een BIG-registratie mag de wettelijk beschermde beroepstitel voeren.
Wat betekent Wet BIG voor verzorgende IG?
De Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is bedoeld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. En de cliënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgprofessionals.
Wat zijn de rechten en plichten van een verzorgende IG?
Als zorgverlener ben je verplicht om:
- goede zorg te geven aan een patiënt. Hierbij respecteer je ook de rechten van de patiënt.
- medisch noodzakelijke zorg te geven.
- de identiteit van de patiënt te controleren voordat je zorg geeft. Dit gebeurt bij het eerste contact van de behandeling.
- een medisch dossier bij te houden.
Hoeveel beroepen vallen onder de Wet BIG?
Registratie. Voor de acht beroepen stelt de rijksoverheid registers in, zogenaamde BIG-registers. Alleen geregistreerde personen mogen de beroepstitel voeren en alleen zij vallen onder het tuchtrecht.
Waar staat BIG-registratie voor?
Wat valt onder Wet BIG?
De Wet BIG laat de uitoefening van de individuele gezondheidszorg in principe vrij voor iedereen. Het uitgangspunt van de Wet BIG is dat beroepen niet worden opgenomen in de Wet BIG, tenzij regulering noodzakelijk is om patiënten adequaat te beschermen tegen onzorgvuldig en/of ondeskundig handelen.
Welke beroepen staan in het BIG-register?
Apotheker, arts, bachelor medisch hulpverlener, fysiotherapeut, geregistreerd-mondhygiënist, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch technoloog, orthopedegoog-generalist, physician assistant, psychotherapeut, tandarts, verpleegkundige en verloskundige zijn deze beschermde beroepstitels.