Inhoudsopgave
- 1 Is colitis ulcerosa een autoimmuunziekte?
- 2 Hoeveel mensen in Nederland hebben colitis ulcerosa?
- 3 Wat is een opvlamming bij colitis ulcerosa?
- 4 Hoe erfelijk is colitis ulcerosa?
- 5 Kan een darmontsteking vanzelf overgaan?
- 6 Wat te doen bij opstoot colitis ulcerosa?
- 7 Wat kan ik doen tegen colitis ulcerosa?
- 8 Is colitis gevaarlijk?
Is colitis ulcerosa een autoimmuunziekte?
Dit betekent dat de zweren regelmatig terug komen. De ziekte heeft soms erge gevolgen. Bij een hele erge ontsteking bestaat levensgevaar. Colitis ulcerosa is een auto-immuunziekte.
Hoeveel mensen in Nederland hebben colitis ulcerosa?
Colitis ulcerosa begint vaak met een ontsteking van de endeldarm, maar kan ook vanaf het begin de hele dikke darm ontsteken. In Nederland zijn er ongeveer 40.000 mensen met colitis ulcerosa.
Kan colitis ulcerosa overgaan?
Colitis ulcerosa is helaas (nog) niet te genezen. Maar hoeveel en hoe vaak het klachten geeft, verschilt per persoon: de een heeft jaren geen klachten en dan opeens wel weer. De ander heeft een periode klachten en daarna nooit meer. De meeste mensen hebben periodes zonder klachten en periodes met klachten.
Heb colitis ulcerosa?
Bij colitis ulcerosa is een deel van de dikke darm ontstoken. Klachten zijn vooral diarree met bloed en slijm, en buikpijn. De meeste mensen hebben periodes met klachten en periodes zonder klachten. U krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Wat is een opvlamming bij colitis ulcerosa?
Een exacerbatie bij de ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa is een opvlamming van de ziekte. Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn worden samengevat in de term IBD (Inflammatory Bowel Disease). Vanaf nu wordt deze term dan ook verder gebruikt in deze informatie.
Hoe erfelijk is colitis ulcerosa?
Ja, de ziekte is erfelijk. Dat betekent dat je de ziekte ook weer kunt doorgeven aan je kinderen. Maar de kans dat iemand sowieso colitis ulcerosa krijgt is heel klein, ongeveer 0,0001%. Als je de ziekte van Crohn hebt, is die kans 20 keer hoger dat je kind colitis ulcerosa krijgt.
Hoe vaak komt colitis ulcerosa voor?
Hoe vaak komt het voor? Er zijn momenteel ruim 90.000 mensen in Nederland met een chronische darmontsteking. Dit is ongeveer 1 op de 200 mensen. Hiervan heeft iets meer dan de helft colitis ulcerosa.
Waardoor krijg je colitis ulcerosa?
De precieze oorzaak van colitis ulcerosa is nog niet geheel bekend. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van colitis ulcerosa. Factoren die een rol spelen zijn onder andere: het afweersysteem, erfelijkheid, bacteriën in de darm, stress en roken.
Kan een darmontsteking vanzelf overgaan?
De MDL-arts is gespecialiseerd in diagnose en behandeling van darmontsteking. Behandeling is echter veelal niet nodig, de klachten gaan veelal vanzelf over. Mensen met een heel ernstige ontsteking en mensen met een verminderde afweer worden meestal wel behandeld.
Wat te doen bij opstoot colitis ulcerosa?
Behandeling van Colitis Ulcerosa Men start dikwijls met 5-ASA of 5-aminosalicylaten (vb. Colitofalk®, Pentasa®, Claversal®, Mesalazine®, Salazopyrine®, …). Deze verminderen de ontsteking. Ze worden gebruikt bij een ‘opstoot’ maar kunnen ook als onderhoudsbehandeling genomen worden.
Hoe krijg je colitis ulcerosa?
Hoe lang duurt een opvlamming bij colitis ulcerosa?
De behandeling van IBD heeft twee fasen. In fase één schrijft uw arts medicijnen voor om de actieve ontsteking zo snel mogelijk te verminderen (inductiebehandeling). Meestal duurt deze behandeling acht tot twaalf weken. In fase twee krijgt u medicijnen om nieuwe opvlammingen te voorkomen (onderhoudsbehandeling).
Wat kan ik doen tegen colitis ulcerosa?
Colitis ulcerosa is nog niet te genezen, maar wel te behandelen. De behandeling bestaat uit medicatie en soms een operatie. Het doel van de behandeling is om de ziekte rustig te houden (in remissie) en ontstekingen te voorkomen.
Is colitis gevaarlijk?
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ziekten die een aantal duidelijke symptomen hebben. De ziekten kennen allebei rustige en actieve perioden. De gevolgen van de beide ziekten kunnen ernstig en soms zelfs levensgevaarlijk zijn.