Is de hypotheekrente aan het stijgen?

Is de hypotheekrente aan het stijgen?

Zo verwacht De Nederlandsche Bank (DNB) dat de lange rente de komende jaren stijgt. Van -0,4% in 2020 naar 0,2% volgend jaar en in 2023 naar 0,4%. Dat betekent voor de komende twee jaar een verwachte stijging van 0,3% à 0,5%.

Kan hypotheekrente nog lager?

Onze verwachting is dat de hypotheekrente nog verder zal gaan dalen. Onze verwachting is dat de rente voor ’20 jaar vast’ bij de hypotheek zal gaan dalen tot onder de 1%. De laagste rente staat op 1-1-2021 op 1,23%. Als absoluut getal is een daling van 0,24% natuurlijk niet veel.

Hoe lang blijft de hypotheekrente laag?

Als je het onze rente-experts vraagt, dan verwachten zij dat de rente voorlopig nog wel even laag blijft. De Europese Centrale Bank is van plan haar stimuleringsmaatregelen tot in het voorjaar van 2022 voort te zetten om zo een mogelijke stijging van de kapitaalmarktrentes af te remmen.

Hoe snel stijgt de rente?

De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent. De verwachting is dus dat de 10-jaars staatsrente de komende twee jaar met ongeveer een half procentpunt stijgt.

Wat gaat er gebeuren met de hypotheekrente?

Lange rente stijgt waarschijnlijk licht. De korte rente blijft waarschijnlijk stabiel. Verwacht wordt dat de rente op leningen met een lange rente looptijd licht stijgt. De laatste maanden is de inflatie in de eurozone sterk gestegen: van -0,3% eind vorig jaar naar 3,4% in september.

Hoe vaak wordt de hypotheekrente aangepast?

Bij banken en hypotheekverstrekkers gaan de zogeheten ‘pricing committees’ over het aanpassen van de hypotheekrentetarieven. Zij vergaderen meestal aan het begin van de week. Ze kijken daarbij naar de hypotheekaanvragen van de voorgaande week en naar de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt.

Wat gebeurd er als de rente gaat stijgen?

Als de rente hoger wordt, wordt het aantrekkelijker om te sparen en minder aantrekkelijk om te lenen. Je zult er eerder voor kiezen om je geld op de bank te zetten als de rente spaarrente 10% is dan wanneer die 1% is. Andersom is het duurder om te lenen als de rente 10% is dan wanneer die 1% is.

Wat doet de hypotheekrente in 2022?

Voor 2021 en 2022 gaan de economen van het CPB uit van een negatieve rente van gemiddeld 0,3 procent op de 10-jaars staatsrente, wat dus betekent dat de overheid geld toe krijgt als ze geld leent op de kapitaalmarkt. De 10-jarige staatsrente geldt ook als een belangrijk anker voor onder meer hypotheekrentes.

Hoe komt het dat de hypotheekrente zo laag is?

De lage hypotheekrente wordt mede veroorzaakt de lage Euribor-rente. Dit is het rentepercentage waartegen de belangrijkste Europese banken geld aan elkaar uitlenen en komt tot stand door vraag naar en aanbod van geld. Banken kunnen relatief goedkoop geld lenen en dus ook goedkoop hypotheken verstrekken.

Waarom blijft de hypotheekrente zo laag?

Vraag en aanbod zijn weer afhankelijk van de verwachtte groei van de economie en de hoogte van de inflatie. Als het slecht gaat met de economie en de inflatie is laag, verlagen de centrale banken de rente. Door die dalende rente zijn ook geldverstrekkers goedkoper uit en zo daalt dus de hypotheekrente.

Hoe groot is de kans dat de rente stijgt?

Lange rente stijgt waarschijnlijk licht. De korte rente blijft waarschijnlijk stabiel. Verwacht wordt dat de rente op leningen met een lange rente looptijd licht stijgt. De laatste maanden is de inflatie in de eurozone sterk gestegen van -0,3% eind vorig jaar naar 3,4% in september.

Hoe lang moet ik mijn hypotheekrente vastzetten?

Bij een vaste rente, ook wel lange hypotheekrente genoemd, zet je de rente voor een langere periode vast. Deze periode kan variëren van één tot dertig jaar. Het percentage dat je bij het afsluiten (of oversluiten) van je hypotheek vastzet, verandert niet gedurende de rentevaste periode.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven