Is de vos beschermd in Vlaanderen?

Is de vos beschermd in Vlaanderen?

Jaarlijks worden in Vlaanderen ongeveer 12.000 vossen gedood. Dit is ongeveer een derde van de populatie, die wordt geraamd op 27.000 individuen. Niet omwille van de vossen, maar ter bescherming van de das die regelmatig zijn intrek neemt in (voormalige) vossenburchten.

Is de vos een beschermde diersoort?

Vossen staan op de landelijke vrijstellingslijst, de lijst van dieren die niet beschermd worden tegen de jacht. Dat betekent dat vossen afgeschoten mogen worden. De Partij voor de Dieren vindt dat in het wild levende dieren zoveel mogelijk met rust moeten worden gelaten en is dus ook tegen de vossenjacht.

Is vossenjacht toegestaan?

Er mag in ons land vrij op de vos gejaagd worden omdat deze een bedreiging zou vormen voor dieren als weidevogels en kippen. Sterker nog, veel provincies willen ontheffingen verlenen voor extra vossenjacht die ’s nachts met behulp van lichtbakken plaatsvindt.

Is de steenmarter beschermd?

Veel mensen hebben last van steenmarters in hun auto of hun huis. Dit komt omdat dit dier graag vlakbij mensen is. Omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, mag het dier niet gedood, gevangen of verjaagd worden. Wij mogen marters dan ook niet weghalen, vangen of vervoeren.

Welke vogels zijn beschermd in Belgie?

Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen zijn verontwaardigd over de beslissing van de Vlaamse regering om spreeuw, kraai, kauw, ekster, gaai en overzomerende brandganzen vogelvrij te verklaren. Deze vogels zijn immers beschermd door de Europese Vogelrichtlijn.

Wat is het nut van een vos?

Waarom is een vos nuttig? Vossen eten veel kleine zoogdieren zoals ratten, muizen en konijnen. Net die soorten kunnen schade toebrengen aan landbouwgewassen. De vos is dus een partner in het beperken van landbouwschade.

Is de wolf een beschermde diersoort in Nederland?

In 2019 hebben de eerste wolven zich officieel gevestigd in Nederland. Deze wolven leven op de Veluwe. De wolf is een beschermd diersoort en mag daarom niet zomaar worden afgeschoten.

Wat mag een vos eten?

Hij eet knaagdieren (in Vlaanderen vooral bruine ratten), vogels en wilde konijnen, insecten (kevers, sprinkhanen en rupsen), regenwormen, eieren, aas (verkeersslachtoffers) en afval. In de zomer en de herfst maken bosvruchten en valfruit (kersen, pruimen …) een belangrijk deel van het menu uit.

Wie is de natuurlijke vijand van de vos?

De vos heeft geen natuurlijke vijanden. In het buitenland worden (meest jonge) vossen wel eens door wolven, lynxen of steenarenden gepakt. Vijand in Europa zijn ziekten (hondsdolheid, schurft en parasieten) en de mens. Vroeger was hondsdolheid (rabies) een probleem.

Waar jagen vossen op?

De vos is een uitgesproken alleseter en voedselopportunist. Hij eet knaagdieren (in Vlaanderen vooral bruine ratten), vogels en wilde konijnen, insecten (kevers, sprinkhanen en rupsen), regenwormen, eieren, aas (verkeersslachtoffers) en afval.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven