Is drugsgebruik aantoonbaar in de urine?

Is drugsgebruik aantoonbaar in de urine?

Drugstesten. Drugsgebruik is aan te tonen in het urine, bloed, speeksel en het haar. Omdat afbraakstoffen (metabolieten) van drugs als laatste het lichaam via de urine verlaten zijn drugs iets langer aantoonbaar in urine dan in bloed.

Wat is een urinetest?

Urineonderzoek is een zeer vaak gebruikt diagnostisch instrument, dat een aantal veel voorkomende ziekten kan opsporen. Een urinetest kan worden gebruikt voor het screenen op en/of het diagnosticeren van aandoeningen zoals urineweginfecties (zoals een blaasontsteking), nierstoornissen, leverproblemen, diabetes of andere metabolische stoornissen.

Wat is de aanwezigheid van bacteriën in de urine?

Er wordt gekeken naar de aanwezigheid van bacteriën, gistcellen en parasieten. Er zijn normaal geen bacteriën, gistcellen en parasieten aanwezig in de urine. Indien deze wel aanwezig zijn, kan het betekenen dat je een infectie hebt. Urineonderzoek in het laboratorium / Bron: Tyler Olson/Shutterstock.

Wat is het gewicht van normale urine?

Normale urine heeft een soortelijk gewicht (sg) van circa 1010 g/L. Zuiver water heeft een sg van 1000 g/L. Is het sg van urine sterk verhoogd, dan is de urine sterk geconcentreerd en kan er sprake zijn van dehydratie. Het sg zegt iets over de hoeveelheid stoffen in de urine.

Wat is de zuurgraad van de urine?

Wanneer suiker aanwezig is in de urine, duidt dit mogelijk op suikerziekte. Zuurgraad (pH) Het pH-niveau meet de hoeveelheid zuur in de urine. Abnormale pH-waarden duiden op een nierziekte of urinewegaandoening. Een laag aantal is zuurder en een hoog aantal is minder zuur.

Wat is een urineonderzoek?

Urineonderzoek (urinetest): Analyse van urinemonster Bij een urineonderzoek test een arts en/of laborant het fysieke, chemische en microscopische component van urine. Een urineanalyse is een eenvoudig en relatief goedkoop onderzoek dat veel nuttige informatie biedt over verschillende aandoeningen.

Is urineonderzoek niet-invasief?

Door middel van urineonderzoek of een urinetest kan een (huis)arts op eenvoudige en niet-invasieve wijze checken of screenen op een aantal aandoeningen, bijvoorbeeld urineweginfecties, nierstoornissen, problemen met de lever en diabetes. Niet-invasief betekent dat de arts voor het onderzoek geen instrument in een orgaan hoeft in te brengen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven