Is een AOV duur?
Een zelfstandig ondernemer betaalt voor een AOV gemiddeld zo’n € 3.000,- bruto premie per jaar. Voor de meeste ondernemers bedraagt de AOV-premie 5 tot 10% van het bruto inkomen. Dit is dus vaak een stuk lager. Wel zijn de kosten van een AOV ‘zichtbaarder’ dan de premies die u in loondienst betaalt.
Hoe lang recht op arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Tijdens het afsluiten of berekenen van een AOV heb je de keuze hoelang je een uitkering zou willen wanneer je arbeidsongeschikt bent geraakt. De meeste AOV’s keren uit tot aan de eindleeftijd en andere AOV’s hebben een maximale uitkeringsduur van bijvoorbeeld 2 of 5 jaar.
Is werkgever verplicht arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is niet verplicht, maar wel verstandig om te hebben als ondernemer. Anders dan werknemers, die automatisch en verplicht zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, hoeven zzp’ers en ondernemers zich niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.
Is uitkering arbeidsongeschiktheidsverzekering belast?
De aftrekbaarheid van de premies en de belastbaarheid van de uitkering zijn afhankelijk van de gekozen AOV. In het algemeen is het zo: als de premie niet aftrekbaar is, is de uitkering niet belast. Is de premie aftrekbaar, dan is de uitkering wel belast.
Heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering loondienst?
Wie onverhoopt arbeidsongeschikt raakt en in loondienst werkt, is daarvoor via de werkgever verzekerd. Dat geldt zeker als u via uw werkgever niet of niet voldoende verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid én als uw maandelijkse lasten nogal aan de hoge kant zijn omdat u ooit een kostbare hypotheek hebt afgesloten.
Heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig in loondienst?
Voor werknemers geldt meestal dat een echte arbeidsongeschiktheidsverzekering niet noodzakelijk is. U bent immers verzekerd voor de WIA. Wel kan een inkomensverzekering met een arbeidsongeschiktheidsdekking een goed idee zijn. Arbeidsongeschikt bent u pas na twee jaar ziekte.