Inhoudsopgave
Is een cystoscopie pijnlijk?
Het onderzoek is niet pijnlijk, maar kan wel als onaangenaam ervaren worden. U kunt dit verminderen, door u zo goed mogelijk te ontspannen en de aanwijzingen van de uroloog op te volgen. Omdat er tijdens het onderzoek steriele vloeistof in de blaas gebracht wordt, kunt u aandrang tot plassen krijgen.
Hoe lang duurt cystoscopie?
Hoe lang duurt het onderzoek? Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
Hoelang duurt een Blaasonderzoek?
Tijdens het onderzoek wordt de blaas gevuld met water via de cystoscoop. Heeft u tijdens het onderzoek aandrang om te plassen, zeg dit dan tegen de arts of verpleegkundige. Het onderzoek kan een vervelend gevoel geven, maar is niet pijnlijk. Het gehele onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.
Doet een katheter verwijderen pijn?
Het uiteinde van de JJ-katheter wordt met het grijpertje vastgepakt en samen met de cystoscoop voorzichtig naar buiten getrokken. Dit kan even een weeïg gevoel geven. Dit gevoel verdwijnt snel als het slangetje er eenmaal uit is en deze behandeling wordt normaal gesproken niet als pijnlijk ervaren.
Kan een cystoscopie onder narcose?
Een cystoscopie is een onderzoek waarbij met een dun instrument in de plasbuis en de blaas gekeken kan worden. Er kan eventueel ook een kleine ingreep gedaan worden. Bij volwassenen kan dit op de polikliniek, maar bij kinderen gebeurt dit altijd onder narcose. Een (dag-)opname is dan noodzakelijk.
Wat gebeurt er bij een Blaasonderzoek?
Een blaasonderzoek (cystoscopie) is een inwendig onderzoek van de blaas. De uroloog brengt via uw plasbuis een dunne buigzame slang met een camera en een lichtje in uw blaas. De camera maakt opnames en zendt de beelden naar een beeldscherm.
Hoe werkt een cystoscoop?
Plasbuis en blaas bekijken De uroloog brengt de cystoscoop via (de opening van) de plasbuis in de blaas. Via een slangetje aan de cystoscoop dat is verbonden met een zak spoelvloeistof, wordt steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich, zodat de uroloog een goed beeld krijgt.
Waarom blaas onderzoek?
U krijgt een blaasonderzoek als u blaasklachten heeft of klachten heeft bij het plassen. Ook wordt een blaasonderzoek verricht als er bloed in de urine zit of als u gecontroleerd wordt na het verwijderen van een blaastumor.
Wat vraag je de zorgvrager om te doen tijdens het verwijderen van de katheter?
14 Trek voorzichtig aan de katheter om te zien of deze los zit. 15 Vraag de cliënt in te ademen. vloeiende beweging naar buiten. 17 Controleer de katheter op verkalking, korstvorming en weefselvorming (knip deze open).
Is een Blaassonde pijnlijk?
Door deze blaassonde vloeit de urine voortdurend af in een steriele zak die onderaan het bed is bevestigd. Deze blaassonde kan aanleiding geven tot pijnlijke blaaskrampen en het gevoel steeds te moeten plassen. Deze sonde blijft 2 dagen ter plaatse, in sommige gevallen iets langer.
Waarom een cystoscopie?
De uroloog doet bij u een cystoscopie, omdat het vermoeden bestaat dat er een afwijking in uw plasbuis, blaas of prostaatgebied zou kunnen zijn. Dit kan zich uiten in plasproblemen, incontinentie of bloed in uw urine.