Inhoudsopgave
Is een dag met een hoofdletter?
Schrijf woorden waarmee we de tijd indelen, zoals dagdelen, dagen, maanden en seizoenen, klein. Ze worden als soortnamen beschouwd. 2. Schrijf de officiële naam van feestdagen en andere bijzondere dagen met een hoofdletter.
Hoe schrijf je maandag?
De afkortingen van de dagen van de week zijn in principe de eerste twee letters van de naam: maandag wordt ma, dinsdag wordt di, enz.
Wat schrijf je met een hoofdletter?
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
Is zaterdag met een hoofdletter?
De namen van de dagen van de week worden klein geschreven.
Hoe schrijf je s ochtends aan het begin van een zin?
’s Morgens drinken we veel koffie. De ’s aan het begin van de zin is afkomstig van het oude des morgens. Als je dat nog voluit zou schrijven, kon de d een hoofdletter worden (Des morgens…), maar nu die D niet meer te zien is, wordt de beginletter van het volgende woord met een hoofdletter geschreven.
Wat is afkorting van maandag?
In lopende tekst schrijven we die afkortingen gewoonlijk met een punt, zoals we dat bij de meeste ‘echte’ afkortingen doen. ma., di., wo. of woe., do., vr. of vrij., za.
Is een dag van de week met een hoofdletter?
Is Frans met een hoofdletter?
De juiste schrijfwijze is Franse kaas met een hoofdletter in Franse. Franse is een afleiding van de aardrijkskundige eigennaam Frankrijk. Aardrijkskundige namen én hun afleidingen worden altijd met een hoofdletter geschreven.
Is staat met een hoofdletter?
De Staat van de Europese Unie is uiteraard een wat dubbelzinnige vertaling van het Amerikaanse ‘State of the Union’. In het Nederlands zou ‘staat’ toch ook, vooral nu het in het desbetreffende regeringsdocument met een hoofdletter is geschreven, ook de Europese Staat kunnen betekenen.
Hoe schrijf ik Nederlandse taal?
De variant van het Nederlands die vroeger het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) werd genoemd, is het Standaardnederlands (één woord, met hoofdletter). Taalnamen krijgen in het algemeen een hoofdletter. Het is bijvoorbeeld het Fries, het Nederlands, het Vlaams en het Catalaans.