Is een dampscherm nodig?

Is een dampscherm nodig?

Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … – om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht. Zo wordt bij een houtstructuur aantasting door rot of schimmels vermeden.

Kunnen PIR platen tegen regen?

PIR-isolatieplaten bestaan uit een gesloten cellenstructuur, waardoor de platen het onmogelijk maken dat er vocht en nattigheid doorheen komt. De PIR-isolatiewaarde (lambda waarde) komt uit tussen de 0,022 W/mK en 0,027 W/mK.

Wat isoleert beter PIR of PUR?

Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een ‘verbeterde versie’ van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.

Welke PUR voor PIR platen?

PUR staat voor polyurethaan. Net als PIR is ook dit een hardschuim, maar dit materiaal is alleen geschikt voor thermische isolatie. PUR-schuim voorkomt warmteverlies maar heeft net als PIR geen geluidsisolerende werking. PUR platen zijn ook alleen geschikt voor de isolatie van binnenwanden.

Is een dampscherm luchtdicht?

Een dampscherm is in tegenstelling tot een luchtscherm niet altijd nodig, maar wél bij een hellend dak of boven vochtige ruimtes. Een dampscherm bestaat uit hetzelfde materiaal als het luchtscherm, maar is naast luchtdicht ook dampdicht. Het beschermt je isolatie tegen vocht dat uit je woning komt.

Wat kost een dampscherm?

Een dampscherm is niet duur. Gemiddeld kan je dit al verkrijgen voor ongeveer 5 euro per vierkante meter.

Waar gebruik je PIR platen voor?

Pir platen worden met name gebruikt voor het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren. Door de goede thermische eigenschappen van het materiaal kan het ook in geringe diktes toegepast worden. Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed.

Welke PIR platen?

R-waarden van PIR platen per dikte

Dikte van de PIR plaat Rd waarde Rc waarde
12cm 5.45 5.95
13cm 5.90 6.40
14cm 6.35 6.85
15cm 6.8 7.30

Is PIR isolatie herbruikbaar?

Het bestaat voornamelijk uit water en lucht, waardoor het een licht materiaal is. Na het gebruik is schuimbeton 100% herbruikbaar en bovendien blijft het gebruik van energie bij de productie en verwerking beperkt. In de woningbouw wordt het product vooral gebruikt om zijn hoog isolerende eigenschappen.

Wat is het verschil tussen PIR en PUR?

PUR en PIR vallen beide onder de verzamelnaam PU. Ze worden dan ook op basis van dezelfde grondstoffen geproduceerd . Het verschil zit hem vooral in de verhouding van deze grondstoffen en het productieproces, waardoor de fysicochemische verbinding in een PIR schuim intrinsiek sterker is.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven