Is een gloeilamp gevaarlijk?
Behalve kwik bevatten de lampen nog andere giftige stoffen, zoals vlamvertragers en allerlei kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij breuk. Het kunstlicht wordt onder meer ook verantwoordelijk geacht voor een aantal gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en migraine, vermoeide ogen en concentratieproblemen.
Kan LED lamp brand veroorzaken?
LED lampen creëren echter geen warmte op dezelfde manier als gloeilampen. Deze is uiteraard anders dan bij een gloeilamp het geval is. LED lampen kunnen dus ook nooit brandgevaar veroorzaken of verbranden. Een LED lamp produceert licht op een ‘koele’ en duurzame manier.
Kan je een lamp de hele nacht aan laten?
Er zijn lampen op de markt die de hele nacht door blijven branden, maar er zijn ook lampen met sensor die enkel branden wanneer het echt nodig is. Tegenwoordig worden nachtlampen meestal voorzien van speciaal ontwikkelde lampen met een zeer laag vermogen en een laag verbruik (zoals LED-verlichting).
Kan een gloeilamp brand veroorzaken?
Als de gloeilamp dan op beddengoed terecht komt, ontstaat vaak brand. Die geven geen hitte en kunnen hierdoor dus ook geen brand veroorzaken.
Wat is een gloeilamp?
Gloeilamp. Een gloeilamp is een lichtbron waarbij in een zuurstofarme glazen bol een gloeidraad door een elektrische stroom van een spanningsbron wordt verhit zodat deze licht gaat uitstralen. De gloeidraad bestaat uit het overgangsmetaal wolfraam dat een zeer hoge smelttemperatuur kent.
Wat zijn de uitvinders van de gloeilamp?
Naast Edison worden ook de Rus Alexander Lodygin (1872) en vooral de Engelsman Joseph Swan (1878) genoemd als uitvinder van de gloeilamp. Op 24 juli 1874 werd in Canada patent verleend aan Henry Woodward en Mathew Evans voor een lamp bestaande uit koolstof staven gemonteerd in een met stikstof gevulde glazen cilinder.
Wat is het rendement van een gloeilamp?
Het rendement van de gewone gloeilamp ligt tussen 5 en 10%, dat wil zeggen bij een 100 W lamp, wordt slechts 5 tot maximaal 10 watt omgezet in zichtbaar licht. De rest gaat verloren in de vorm van onzichtbare warmte, vooral stralingswarmte (infrarood ‘licht’). Als een gloeilamp in een verwarmde ruimte hangt is deze warmte echter niet zinloos.