Is een ijskast?

Is een ijskast?

Een keukenapparaat waarin men levensmiddelen en dranken koel kan bewaren, heet in de standaardtaal een koelkast of een ijskast.

Is ijskast correct Nederlands?

Beide woorden zijn correct, en het ene is niet beter dan het andere. Hooguit is koelkast gebruikelijker dan ijskast, behalve in de uitdrukking iets in de ijskast zetten. Met name in hogere kringen is men geneigd het oude woord ijskast beter te vinden, maar dat is niet terecht.

Is frigo Algemeen Nederlands?

Frigo* wordt in België geregeld gebruikt, maar het is geen standaardtaal. IJskast en koelkast zijn standaardtaal in het hele taalgebied.

Waarom ijskast?

Omdat de ijskast vroeger nogal duur was, kon alleen de hogere klasse zich zo’n kast veroorloven. Met de komst van de koelkast kwam de mogelijkheid om goederen gekoeld te bewaren ook binnen bereik van de lagere klasse. Vandaar dat taalgebruikers op stand soms ijskast zeggen.

Welk koelmiddel wordt er gebruikt in een koelkast?

Aanvankelijk werd als koudemiddel ammoniak, zwaveldioxide of methylchloride gebruikt, later veelal chloorfluorkoolstofverbindingen (CFK’s) zoals Freon R-12, R22, R502. Tegenwoordig wordt daarom gebruikgemaakt van andere koudemiddelen: HFK’s (fluorkoolwaterstoffen) zoals Suva R-134a en alkanen zoals propaan.

Wat voor gas zit er in een koelkast?

De laatste jaren zijn R410A-gas en R407C-gas de brandstoffen die voor de werking van koelkasten worden gebruikt. Dit zijn de gassen die het meest worden gebruikt in woningen, of het nu gaat om een airconditioningsysteem, een conventionele koelkast of een warmtepomp. Er zijn verschillende soorten klimaatregelingsgassen.

Waar zeggen ze ijskast?

Koelkast is volgens Onze Taal gebruikelijker om te zeggen, omdat er tegenwoordig geen ijs meer in de koelkast zit om etenswaren gekoeld te houden. Vóór de komst van de koelkast was dat anders, toen werden producten koel gehouden door middel van ijsbroden (grote stukken ijs), vandaar de benaming ijskast.

Waar komt het woord frigo vandaan?

Met koelkast werd in het algemeen een ruimte bedoeld die op een lagere temperatuur kan worden gebracht en gehouden dan de omgevingstemperatuur. De term frigo (van het Amerikaanse merk “Frigidaire”, dat bestaat sinds 1919) is door merkverwatering voor elk merk koelkast gebruikt.

Wat kost een inbouw koelkast?

Heb je daarnaast behoefte aan het nog langer vers houden van producten, ga dan voor een inbouw koelkast met vriesvak. Zoek je een goedkope inbouw koelkast? Een klein model is al te vinden voor minder dan 160 euro.

Waar komt het woord koelkast vandaan?

Toen elektriciteit gemeengoed werd, deed ook de elektrische ijskast zijn intrede. Deze werd toen ‘koelkast’ genoemd. Daar hebben ze óók nog een ander woord voor onze koude vriend: de frigo. Het zal je niet verbazen dat dit uit het Frans komt: frigorifère of frigorifique.

Hoe heurt het eigenlijk koelkast?

Als je net naar het programma ‘Hoe heurt het’ van Jort Kelder hebt gekeken zal je waarschijnlijk het laatste zeggen. In bepaalde kringen is het namelijk uit den boze om het woord koelkast in de mond te nemen. Volgens het groene boekje kunnen de woorden koelkast en ijskast allebei. Er is geen betere vorm.

Hoe ziet een koelkast in elkaar?

Eigenlijk maakt een koelkast geen koude, het pompt alleen de aanwezige warmte in de koelkast naar buiten. Hiervoor maakt men gebruik van de volgende componenten: een verdamper, compressor, condensor, koelgas en een capilair of expansieventiel. Op de tekening zie je alle componenten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven