Inhoudsopgave
Is een meewerkend voorwerp altijd een persoon?
Ontkennende woorden als NIET mag je voor de duidelijkheid opnemen in je vraag. Nooit méér zinsdelen in je vraag zetten, want dan kan dat er niet meer als antwoord uitkomen. maar een meewerkend voorwerp is in een zin een ontvanger en dus bijna altijd een persoon, dier of instelling. …
Wat is het meewerkend voorwerp voorbeeld?
Het meewerkend voorwerp begint vaak met het voorzetsel aan – als dat niet in de zin staat, kan het er meestal bij gedacht worden. Enkele voorbeelden: Julia en Kim gaven een cadeautje aan hun moeder. Ik vroeg (aan) haar of ze nog op vakantie ging.
Kan er een MV zijn als er geen LV is?
Een meewerkend voorwerp kan in een zin staan, maar dat hoeft niet. Er staat altijd maar maximaal één meewerkend voorwerp (mv) in een zin. Het meewerkend voorwerp (mv) kun je vinden door de volgende vraag te stellen: mv: aan/voor wie + wwg + ow + (lv)?
Waarom heet dit zinsdeel meewerkend voorwerp?
Het meewerkend voorwerp is in de redekundige ontleding het zinsdeel dat de door middel van het gezegde uitgedrukte handeling niet rechtstreeks ondergaat (zoals het geval is bij het lijdend voorwerp), maar hierin de rol van ontvanger of beoogde heeft.
Hoe kun je controleren of een zinsdeel een meewerkend voorwerp is?
Zoek eerst de persoonsvorm, het onderwerp, het gezegde en het eventuele lijdend voorwerp in de zin. Zet Aan wie of Voor wie voor het onderwerp, het gezegde en het eventuele lijdend voorwerp. Staat het woord -aan of het woord -voor in een zin, dan weet je al dat er een meewerkend voorwerp in de zin zit.
Kan een zin een meewerkend voorwerp hebben zonder lijdend voorwerp?
Soms is er in de zin geen lijdend voorwerp aanwezig, maar wel een meewerkend voorwerp. Dat is in twee situaties het geval: als de zin een naamwoordelijk gezegde heeft en als je te maken hebt met een lijdende (of passieve) zin.
Hoe kun je het meewerkend voorwerp vinden?
Wat is een lijdend voorwerp voorbeeld?
Het lijdend voorwerp is degene die of datgene wat de werking van het werkwoord (het werkwoordelijk gezegde) direct ondergaat. Een andere naam voor het lijdend voorwerp is daarom direct object. In bijvoorbeeld ‘Ik koop een fiets’ ‘ondergaat’ een fiets direct de werking van het werkwoord kopen.
Hoeveel Bijwoordelijke bepalingen kunnen er in een zin staan?
Bijwoordelijke bepalingen Een bijwoordelijke bepaling (bwb) kan in een zin staan, maar dat hoeft niet. Er kunnen ook meerdere bijwoordelijke bepalingen (bwb) in een zin staan. Bijwoordelijke bepalingen (bwb) zijn makkelijk te vinden, we noemen de bijwoordelijke bepaling ook wel de ‘prullenbak’.
Wat is het lijdend voorwerp?
Het lijdend voorwerp is degene die of datgene wat de werking van het werkwoord (het werkwoordelijk gezegde) direct ondergaat. Een andere naam voor het lijdend voorwerp is daarom direct object.