Is een Mola zwangerschap gevaarlijk?

Is een Mola zwangerschap gevaarlijk?

In sommige gevallen (een partiële molazwangerschap) ontstaat er wel embryoweefsel, maar dit zal zich nooit ontwikkelen tot een levensvatbare foetus. Elke molazwangerschap eindigt dan ook in een miskraam.

Wat is een mola zwangerschap?

Bij een molazwangerschap gaat er tijdens of kort na de bevruchting iets mis. Daardoor groeit er geen embryo in uw baarmoeder. Wel groeit de placenta door, waardoor het in het begin lijkt of u ‘gewoon’ zwanger bent.

Wat is Mola Hydatidosa?

Bij een mola-zwangerschap is er doorgaans geen embryo meer, maar groeit alleen de placenta door. De placentavlokken zijn opgezwollen tot een vaatloos opgeblazen gezwel van kleine blaasjes (cysten) die nog het meest lijkt op een druiventros. De medische benaming voor dit gezwel is ‘mola hydatidosa’.

Is Mola zwangerschap kanker?

Een trofoblasttumor ontstaat meestal na een mola-zwangerschap. Dit is een zwangerschap waarbij de embryo op een gegeven moment niet meer doorgroeit, maar de placenta wel. Hierdoor ontstaan veel kleine blaasjes die de baarmoederholte vullen. Een mola-zwangerschap is op zich een goedaardige aandoening.

Hoe vaak komt Mola zwangerschap voor?

De partiële mola zwangerschap Bij 1 op de 20.000 zwangerschappen is er sprake van een partiële mola zwangerschap. Bij de bevruchting is een bevruchte eicel ontstaan met teveel genetisch materiaal. Een normale zwangerschap komt voort uit een bevruchte eicel met 46 chromosomen (dragers van het erfelijk materiaal).

Hoe herken je een mola zwangerschap?

In het begin lijkt de mola zwangerschap op een normale zwangerschap. Er zijn zelfs ‘gewone’ zwangerschapsverschijnselen zoals moeheid en misselijkheid. De kans op vaginaal bloedverlies neemt toe naarmate de zwangerschapsduur vordert. De baarmoeder groeit snel en de buik wordt sneller dikker dan gewone zwangerschap.

Hoe krijg je een mola zwangerschap?

Wanneer er bij of kort na de bevruchting iets misgaat kan het gebeuren dat alleen de placenta doorgroeit. Er is dan sprake van een mola-zwangerschap. De placenta groeit in de baarmoederholte almaar verder en door vochtophoping ontstaan talloze blaasjes.

Hoe krijg je een Mola-zwangerschap?

Hoeveel kans op mola zwangerschap?

Een complete mola zwangerschap komt voor bij 1 op de 2.000 zwangerschappen. Bij 1 op de 20.000 zwangerschappen is er sprake van een partiële mola zwangerschap. Bij de bevruchting is een bevruchte eicel ontstaan met teveel genetisch materiaal.

Wat ontstaat uit de Trofoblastcellen?

Persisterende trofoblastziekte (Gestational Trophoblastic Neoplasia) Een normale cel van de placenta (trofoblastcel) maakt het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriogonadotrofine) aan. Bij molazwangerschappen wordt er meestal extra veel hCG geproduceerd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven