Inhoudsopgave
- 1 Is er sprake van ontslag met tijdelijk contract?
- 2 Hoe kunt u zelf ontslag nemen tijdens ziekte?
- 3 Kan een werkgever een tijdelijk contract ontslaan?
- 4 Wanneer loopt tijdelijk contract af?
- 5 Kan een werkgever ontslaan als je vast contract hebt?
- 6 Wanneer Kunt u worden ontslagen?
- 7 Wanneer moet u een ontslagvergunning aanvragen?
- 8 Hoe regelt u het ontslag onderling?
Is er sprake van ontslag met tijdelijk contract?
Bij ontslag met een tijdelijk contract (WWZ) verlies je je baan omdat je werkgever je arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (tussentijds) opzegt. Op 1 januari 2016 is de werkloosheidswet dusdanig gewijzigd dat je zonder tussentijds opzegbeding pas recht hebt op een WW-uitkering als je tijdelijke contract is uitgediend.
Hoe kunt u zelf ontslag nemen tijdens ziekte?
In het algemeen is het niet verstandig om zelf ontslag te nemen tijdens ziekte. U verspeelt daarmee u recht op doorbetaling bij ziekte en mogelijk uw recht op een ziektewetuitkering van het UWV. Als u ziekt bent, dient u bij de bedrijfsarts of de arbodienst van u werkgever langs te gaan.
Wanneer mag u vrijwillig ontslag nemen?
Vrijwillig ontslag nemen. Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Doet u dit niet, dan hoeft uw werkgever uw ontslag niet te accepteren.
Kan een werkgever een tijdelijk contract ontslaan?
Ontslag tijdelijk contract. Een werkgever kan een werknemer met een tijdelijk contract niet zomaar tussentijds ontslaan. Het contract moet in principe worden uitgediend. Ontslag op staande voet is een ander verhaal. Dit mag de werkgever altijd geven als daar een dringende reden voor is.
Wanneer loopt tijdelijk contract af?
Een tijdelijk contract loopt automatisch af, maar de werkgever moet een maand van tevoren schriftelijk laten weten dat het contract niet wordt verlengd. Dit heet de aanzegtermijn. Het contract verloopt daarna ‘van rechtswege’.
Wat is tijdelijk contract?
Een tijdelijk contract, of contract voor bepaalde tijd, is voor een bepaalde duur (bijvoorbeeld een jaar) en kan meestal niet tussentijds worden opgezegd. Een tijdelijk contract loopt automatisch af, maar de werkgever moet een maand van tevoren schriftelijk laten weten dat het contract niet wordt verlengd.
Kan een werkgever ontslaan als je vast contract hebt?
Ook als je een vast contract (voor onbepaalde tijd) hebt, kun je ontslagen worden. Echter, kan een werkgever je alleen ontslaan als er een sterk dossier is opgebouwd. Zonder gegronde onderbouwing én bewijslast kan een werkgever je niet zomaar ontslaan. Vaak is er dus goed te onderhandelen.
Wanneer Kunt u worden ontslagen?
U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: Om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag) Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt. U mag de eerste 2 jaar dat u ziek of arbeidsongeschikt bent niet ontslagen worden. Daarna is dit wel mogelijk.
Hoe kan een vaste contract opgebroken worden?
Het kan dan gaan om economische redenen, slecht functioneren, het vervallen van de functie, ziekte of bijvoorbeeld een dringende reden als diefstal. In dit soort gevallen kan het vaste contract worden opgebroken. Dit kan alleen met wederzijds goedvinden of met toestemming van het UWV of de kantonrechter.
Wanneer moet u een ontslagvergunning aanvragen?
Afhankelijk van de reden voor ontslag moet hij een ontslagvergunning aanvragen bij UWV of moet hij de kantonrechter vragen uw arbeidsovereenkomst te ontbinden. Behalve als uw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd afloopt, u op staande voet ontslagen wordt of als u nog in uw proeftijd zit.
Hoe regelt u het ontslag onderling?
U en uw werkgever regelen het ontslag dan onderling. Dit kan op 2 manieren gaan: ontslag met wederzijds goedvinden of opzegging met instemming. Hieronder leest u daar meer over. Gaat u niet akkoord met uw ontslag, dan moet uw werkgever een ontslagprocedure starten.