Inhoudsopgave
Is het 3 maand of 3 maanden?
Maand is een maataanduider die in het meervoud staat als hij in een meervoudige betekenis wordt gebruikt. In België komt na een bepaald hoofdtelwoord dat groter is dan één, en na hoeveel, zoveel en een paar, ook de enkelvoudsvorm maand voor, maar zulke combinaties zijn geen standaardtaal.
Is maand een telwoord?
Voor het zelfstandig naamwoord maand geldt hetzelfde. In alle gevallen wordt na anderhalf en na combinaties van een telwoord met half alleen maar de enkelvoudsvorm gebruikt, dus bijvoorbeeld anderhalve week, anderhalf decennium, drie en een halve minuut, acht en een halve maand.
Is jaar een bijvoeglijk naamwoord?
De tijdsaanduiding ‘jaar’ blijft (net als ‘kwartier’ en ‘uur’) in het enkelvoud na een bepaald hoofdtelwoord (behalve na ‘beide’) en na ‘hoeveel’, ‘zoveel’ en ‘een paar’. Na een onbepaald telwoord gebruiken we ‘jaren’. Ook ‘een aantal jaar’ komt voor, maar dat is minder gebruikelijk.
Wat betekent om de 3 dagen?
Bij kleinere tijdseenheden (seconde, minuut, uur) betekent om meestal ‘na verloop van één eenheid’, ‘elke/iedere’. Maar hoe groter de tijdseenheid, des te vaker betekent om ‘na verloop van twéé eenheden’. Zeker om de dag, om de week en om de maand worden op verschillende manieren gebruikt.
Welke maand is het over 6 maanden?
februari:tweede maand van het jaar ook wel sprokkelmaand genoemd. maart:derde maand van het jaar ook wel lentemaand genoemd. april:vierde maand van het jaar ook wel grasmaand genoemd mei:vijfde maand van het jaar ook welbloeimaand genoemd. juni:zesde maand van het jaar ook wel zomermaand genoemd.
Hoeveel dagen hebben de eerste 6 maanden van het jaar in een gewoon jaar?
Een jaar heeft dus 12 maanden. De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31). Tussen haakjes staat het aantal dagen dat die maand heeft.
Is anderhalf meervoud?
Bij de combinatie met anderhalf hebben we met een enkelvoud te maken. In overeenstemming met de etymologische betekenis ‘het tweede voor de helft’ wordt anderhalf immers niet als een meervoudig, maar als een enkelvoudig breukgetal opgevat.
Is Vorig een bijvoeglijk naamwoord?
vorig – bijvoeglijk naamwoord uitspraak: vo-rig 1. wat eraan voorafgaat ♢ op de vorige bladzijde stond ook nog een fout 2. wat eerder gebeurd is ♢ tijdens een van zijn vorige vakanties werd hij…
Is jaar een zelfstandig naamwoord?
Toelichting. Jaar blijft ook na een (geheel) getal groter dan één gewoonlijk in het enkelvoud staan. Als er een bijvoeglijk naamwoord volgt op het getal, staat het zelfstandig naamwoord altijd in het meervoud.